Moartea, „agent“ de colectat bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părintele Mihail Dincă a lipit afişe pe blocuri prin care le cere enoriaşilor să cotizeze pentru o capelă mortuară. Metodele mai puţin „ortodoxe“ la care a apelat preotul pentru a face rost de bani nu sunt privite cu ochi buni de credincioşi, dar sunt acceptate de superiorii de la Mitropolia Olteniei.

Disperat că nu are fonduri pentru a finaliza construcţia unei capele pe care a început-o în urmă cu un an, un preot din Craiova a găsit o metodă inedită: cere bani în numele morţii.

Mai citiţi şi:

Cere enoriaşilor 100 de lei pentru un pomelnic

Hainele pentru sinistraţi, refuzate la corturi

Cei care locuiesc pe strada Nanterre, în apropierea bisericii „Postelnicu Fir", au găsit, la intrarea în blocuri, afişe prin care erau îndemnaţi să cotizeze cu o sumă consistentă, 200 de lei de familie. „Adu-ţi aminte că şi tu vei muri! Criza trece, viaţa continuă, dar moartea nu ocoleşte pe nimeni!", scria pe afişe.

Părintele Mihail Dincă le-a dat oamenilor veniţi la slujbă pomelnice gata tipărite, cu preţul specificat pe ele. Astfel, enoriaşii, majoritatea pensionari, au aflat că au de plătit 100 lei.

Bătrânii susţin că nu au nimic împotriva iniţiativei, dar mesajele de pe afişe li se par macabre. „Este cam sinistru ce am citit", a spus Aurora Giugulescu (50 de ani).

Suc pentru sufletul morţilor

Preotul Mihail Dincă susţine că o mare parte din construcţie este gata, însă mai are nevoie de bani pentru a o finaliza. „Afişele sunt ciudate, dar asta este realitatea! Conform normelor Uniunii Europene, în curând va trebui să aducem morţii la capelă", a spus parohul Bisericii „Postelnicu Fir" din Craiova.

Intenţia sa este ca la capelă să organizeze mai multe tipuri de evenimente. „Vreau să ţinem slujbe, nunţi, botezuri, înmormântări. Se va amenaja un loc unde familia poate oferi un suc, o cafea, ceva de mâncare pentru sufletul morţilor", a mai precizat părintele.

Oamenii spun că nu ţin neapărat să fie duşi la capelă. „Din pensia mea de 630 de lei ce să mănânc, ce să dau la biserică? Când o să mor, o să mă îngroape şi pe mine cineva. Am văzut afişele puse, iar ce scrie acolo este realitatea", a declarat Paul Popescu.

Există şi persoane care spun că de ani buni au întrerupt orice legătură cu parohul. „De ce să-i dau acum bani, să-şi mai facă o altă vilă, că nici nu se vede biserica din cauza casei lui?", a spus Ecaterina Voinea.
Reprezentanţii Mitropoliei Oltenia susţin că nu au primit nicio reclamaţie.

„Fiecare parohie are metodele ei de a face rost de fonduri. Nu credem că preotul încearcă să-i păcălească pe enoriaşi", a spus diaconul Ioniţă Apostolache, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Oltenia.

"Conform normelor UE, în curând va trebui să aducem morţii la capelă."
Mihail Dincă
preot

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite