Câinii salvatori se întrec la Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campionatul Mondial IRO al Câinilor de Salvare se desfăşoară zilele acestea, pentru prima dată în Europa de Est.La concurs au fost înscrişi 76 de câini din 13 ţări, antrenaţi special pentru salvarea victimelor în situaţii de urgenţă. Probele de concurs au început ieri şi se vor încheia mâine. Click AICI pentru FOTOGALERIE!

„Aceste probe le testează capacitatea de a face faţă efortului fizic şi stresului şi de a se adapta în orice fel de situaţie. Ei trebuie să demonstreze că au reacţii normale atunci când intervin în situaţii de urgenţă”, a explicat Liviu Ionescu, şeful Centrului de Educare Canină România (CEdC) şi managerul campionatului.

Echipele câini-conducători se vor întrece în patru probe de concurs: obedienţă şi dexteritate, căutare a victimei sub dărâmături, luarea urmei şi salvarea din apă. Participanţii sunt din Cehia, Slovenia, Ungaria, Germania, Austria, Belgia, Elveţia, Spania, Franţa, Finlanda, Croaţia, Japonia şi Suedia. Din România nu participă nicio echipă, pentru că este ţara organizatoare.

Salvatorii de vieţi omeneşti

Cele  mai bune echipe de câini salvatori aflate sub patronajul IRO (International Rescue Dog Organisation – Federaţia Mondială a Câinilor de Salvare) au şansa să dovedească la Craiova că pot să intervină în orice situaţie de urgenţă.
Jurizarea va fi în sarcina arbitrilor de specialitate, cotaţi printre cei mai buni din lume în acest domeniu.

„IRO este o organiza­ţie care funcţionează ca o umbrelă pentru toate celelalte organizaţii internaţionale. Îşi propune să arbitreze câini antrenaţi pentru a salva vieţi omeneşti. La Craiova aţi făcut o treabă excelentă”, a declarat dr. Wolfgang Zorner, preşedintele IRO.

Printre concurenţi se află şi echipa elveţiană câştigătoare a Campionatului Mondial 2008, care a avut loc în Croaţia. „Vom participa la competiţie cu câinele care s-a situat anul trecut pe locul II la Mondiale, câştigătorul locului I fiind bolnav”, a spus Patric Corpataux, proprietarul câinelui.Mâine, între orele 15.30 şi 16.30, vor avea loc premierea şi ceremonia de închidere.

Program

Probele de obedienţă şi dexteritate se desfăşoară la Şcoala de fotbal „Gică Popescu“, cea de căutare a victimei sub dărâmături, la Liceul Agricol Malu Mare, luarea urmei, la pădurea Bucovăţ, iar salvarea din apă, la lacul Preaj­ba. Probele au loc simultan în toate locaţiile, între orele 7.00 şi 18.00.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite