Băsescu participă la sfinţirea bisericii Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băsescu participă la sfinţirea bisericii Cotroceni
Băsescu participă la sfinţirea bisericii Cotroceni

În fruntea unui sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, Patriarhul Daniel oficiază în acest moment slujba de sfinţire a bisericii reconstruite de la Palatul Cotroceni.

Cuplul prezidenţial al României, Maria şi Traian Băsescu, ministrul Culturii, Theodor Paleologu, cel al Finanţelor, Gheorghe Pogea, parlamentarii Anca Boagiu, Anghel Iordănescu şi Gabriel Oprea participă la slujba la care au sosit câteva sute de oameni.

Potrivit programului evenimentului, preşedintele Traian Băsescu şi Maria Băsescu vor trece prin altarul bisericii. Şeful statului are programată, de asemenea, rostirea unui discurs.

"Sfinţirea bisericii reconstruite de la Palatul Cotroceni este un eveniment de anvergură naţională, reprezentând împlinirea unei datorii istorice faţă de memoria ctitorilor şi a ansamblului de la Cotroceni", se arată într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.

Începând cu data de 12 octombrie, biserica va rămâne deschisă publicului, fiind integrată în circuitul de vizitare a Muzeului Naţional Cotroceni, în regim de gratuitate. În cursul zilei de luni, 12 octombrie, biserica va putea fi vizitată între orele 10,00 şi 18.00, iar intrarea se va face pe la Muzeul Naţional Cotroceni.

  • Construcţia Mănăstirii Cotroceni a început la 26 mai 1679, fiind ctitoria lui Şerban Cantacuzino, domn al Munteniei (1678 - 1688).
  • Biserica Mănăstirii Cotroceni avea hramul Adormirea Maicii Domnului, fiind amplasată în mijlocul unei păduri de pe Dealul Cotrocenilor.
  • Clădirile mănăstirii Cotroceni au fost folosite de domnii munteni drept reşedinţă de vară. În 1893, vechile case domneşti au fost demolate pentru ca pe acelaşi loc să se ridice Palatul Cotroceni, reşedinţă a familiei prinţului moştenitor Ferdinand.
  • În 1984, biserica a fost demolată din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. În pronaosul bisericii se găseau mormintele lui Şerban Cantacuzino, Matei Cantacuzino, Iordache Cantacuzino, Radu Cantacuzino şi ale principelui Mircea, fiul regelui Ferdinand.
  • Între anii 2003 - 2004, la un sfert de veac de la demolare, Administraţia Prezidenţială a demarat lucrările de reconstrucţie a bisericii fostei mănăstiri Cotroceni. Clopotul funcţionează cu ajutorul unui sistem acţionat prin satelit
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite