Costurile suplimentare de 4 milioane de lei pentru referendum, acoperite din Fondul de rezervă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) a fost suplimentat cu puţin peste 4 milioane lei, la 6,5 milioane lei, pentru acoperirea cheltuielilor de organizare a referendumului privind Parlamentul unicameral, banii fiind alocaţi din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului, relatează Mediafax.


Suplimentarea bugetului a fost decisă prin hotărâre de guvern, aprobată în şedinţa de urgenţă a Cabinetului convocată vineri pe tema referendumului.

Guvernul a decis, într-o şedinţă de urgenţă organizată vineri, ca la alegerile prezidenţiale şi referendum să fie folosite două tabele electorale, nu un singur tabel, iar persoanele care votează în secţii speciale să completeze două declaraţii pe propria răspundere, modificări care vor genera costuri suplimentare de peste 4 milioane lei.

Şedinţa a fost convocată după ce Guvernul a fost informat, vineri, că judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis să suspende Hotărârea de Guvern 1.258/2009 privind modelul copiei de pe lista electorală permanentă, a modelelor tabelelor electorale şi a modelului declaraţiei pe propria răspundere, care vor fi folosite la alegerile prezidenţiale.

Ministrul interimar al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a explicat că votanţii vor semna două tabele, pentru alegeri şi referendum, iar persoanele care îşi exercită dreptul de vot în secţii speciale, în străinătate sau la urna mobilă vor completa două declaraţii pe propria răspundere prin care să ateste că nu au mai votat la acelaşi scrutin.

În urmă cu aproximativ trei săptămâni, Guvernul a adoptat două hotărâri care permit organizarea referendumului pentru Parlamentul unicameral simultan cu alegerile prezidenţiale.

Ministrul interimar al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat atunci că vor fi folosite aceleaşi ştampile şi birouri electorale, urmând ca pentru referendum să fie realizate două buletine de vot, pentru fiecare întrebare.

Executivul a decis atunci să fie introdusă o singură listă electorală permanentă, iar votanţii să semneze de două ori dacă doresc să ridice şi cele două buletine de vot pentru referendum, urmând să fie completată şi o declaraţie pe proprie răspundere prin care atestă că nu au mai votat în altă secţie de votare, inclusiv pentru referendum.

La sfârşitul lunii octombrie, bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor a fost suplimentat de Guvern cu 2,4 milioane lei, tot din Fondul de rezervă bugetară, pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului, iar pentru Institutul Naţional de Statistică a fost stabilit un buget suplimentar de 3,6 milioane lei.

Recent, Guvernul a suplimentat şi bugetul Ministerului Afacerilor Externe, cu 190.000 lei, pentru acoperirea cheltuielilor aferente organizării şi desfăşurării referendumului.

Pentru alegerile prezidenţiale din acest an, Executivul a alocat, în luna septembrie, peste 150 milioane de lei.

Premierul interimar, Emil Boc, a declarat, la sfârşitul lunii octombrie, că Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului pentru anul 2009 mai conţine în prezent doar 7 milioane lei.

El a explicat astfel motivul pentru care Executivul anunţa atunci că nu poate plăti fermierilor în acest an subvenţia totală pentru creşterea animalelor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite