Cosmonautul Dumitru Prunariu a fost decorat de preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cosmonautul român Dumitru Prunariu a primit marţi o medalie din partea preşedintelui rus Dmitri Medvedev, alături de mai mulţi cosmonauţi sovietici, cu ocazia celebrării a 50 de ani de la primul zbor al unui om în spaţiu.

Dumitru Prunariu este singurul român care a ajuns în spaţiul cosmic. El a efectuat zborul în perioada 14 - 22 mai 1981, la bordul navei cosmice "Soiuz 40" şi al laboratorului spaţial "Saliut-6". Cosmonautul român a realizat mai multe experienţe ştiinţifice din domeniul astrofizicii, al studiului radiaţiilor cosmice, al medicinei, biologiei şi psihologiei, dar şi al tehnologiilor spaţiale.

Prin zborul lui Dumitru Prunariu în spaţiu, România a devenit a noua ţară din lume care îşi promovează capacitatea ştiinţifică în spaţiul extraatmosferic prin intermediul unui cosmonaut propriu.

Dumitru Prunariu este preşedintele Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extraatmosferic, dar deţine şi funcţia de preşedinte în exerciţiu al Filialei Europene a Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic.

Ceremonia are loc în contextul marcării a 50 de ani de la primul zbor al omului în spaţiu, realizat pe 12 aprilie 1961 de Iuri Gagarin. Evenimentul este sărbătorit cu mare pompă la Moscova şi în alte oraşe ale Rusiei - prin expoziţii, conferinţe şi concerte, toate încununate cu un foc de artificii în seara zilei de marţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite