Baia Mare: Cornurile din şcoli, contestate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de elevi şi părinţi se plâng de calitatea proastă a cornurilor distribuite în şcoli. Firma Vel Pitar din Râmnicu-Vâlcea, cu punct de lucru în Cluj-Napoca, este acuzată de directorii şcolilor şi grădiniţelor din municipiu că distribuie elevilor produse de proastă calitate.

Firma care furnizează şcolilor din municipiul Baia Mare cornurile pentru elevi ar putea fi „exclusă din contract“, din cauza calităţii îndoielnice a produselor de panificaţie distribuite. „În urma licitaţiei, care a avut loc în 9 octombrie 2009, socie-tatea care se ocupă de distribuirea cornului este Vel Pital din Râmnicu-Vâlcea, punct de lucru Cluj-Napoca, iar de distribuirea laptelui se ocupă Albalact din Alba Iulia“, a afirmat Carmen Zamfirescu, şef Serviciu Achiziţii Publice al Primăriei Baia Mare.

„Produsele sunt necoapte“

Dacă în ceea ce priveşte laptele nu s-au înregistrat plângeri, când vine vorba despre cornuri, lucrurile stau altfel. Părinţii au sesizat conducerile şcolilor şi grădiniţelor, pe motiv că acestea sunt necoapte sau tari. „Cornurile sunt precum piatra. Nu ştiu de ce licitaţiile s-au făcut la firme care sunt la zeci de kilometri distanţă“, este de părere Mariana Lung, mama unei fetiţe de şase ani.
„Copiii au dentiţia în schimbare, iar cornurile le pun în pericol dezvoltarea corectă. Sunt prea tari, iar ei se chinuie să le mănânce“, a declarat Zina Nistor, director la Grădiniţa numărul 14 din Baia Mare. „Am discutat direct cu firma producătoare. Din păcate, aceasta nu a schimbat calitatea cornurilor nici după o săptămână“, a continuat Nistor. Oficiul pentru Protecţia Consumatorului (OPC) Maramureş a efectuat, încă din prima săptămână de şcoală, controale privind calitatea laptelui şi cornului distribuite în şcoli şi grădiniţe.
„În prima fază, nu am descoperit nereguli, însă, în urmă cu o săptămână, am primit o adresă din partea Primăriei, prin care am fost anunţaţi că sunt nereguli în acest sens“, a subliniat Olivia Ardelean, director OPC Maramureş. „În cazul în care vom descoperi nereguli, firmele distribuitoare riscă amenzi între 1.000 şi 3.000 de lei“, a menţionat Ardelean.
De asemenea, reprezentanţii Primăriei spun că, dacă amenzile nu vor rezolva problema, se va organiza o nouă licitaţie.  În mai multe unităţi şcolare, cornurile au fost aruncate pe jos sau în tomberoane de către elevi. „Ştiu că s-au înregistrat astfel de cazuri în mai multe şcoli. Părerea mea este că acest program ar trebui să se facă în baza unor cereri depuse de părinţi, asta pentru că nu toţi elevii au nevoie de aceste produse“, a explicat Mariana Pop, directorul Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş.

Vel Pitar se spală pe mâini

Reprezentanţii firmei Vel Pitar spun că nu au cunoştinţă despre aceste lucruri. „Noi nu am vorbit cu nimeni din Baia Mare privind această problemă“, a declarat Iulia Sencovici, reprezentantul firmei Vel Pitar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite