Cornea: „Studenţii sunt promovaţi fără merit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 98%  din studenţii de la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti sunt promovaţi, deşi nu toţi ar merita, a afirmat, ieri, profesorul universitar Andrei Cornea de la

Aproape 98%  din studenţii de la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti sunt promovaţi, deşi nu toţi ar merita, a afirmat, ieri, profesorul universitar Andrei Cornea de la Facultatea de Litere.

El a prezentat, în cadrul Conferinţelor de la Teatrul Naţional Bucureşti, o radiografie despre„Declinul educaţiei“. Toată această situaţie are loc din cauză că învăţământul universitar e finanţat în funcţie de numărul de studenţi, iar profesorii sunt nevoiţi să-i promoveze.

Profesorul Cornea consideră că astăzi are loc dispreţuirea disciplinelor umanistice în favoarea  celor exacte, iar tot mai mulţi tineri aleg să meargă la facultăţi de unde  obţin o calificare ce să le permită angajarea imediat după terminarea ei.

 „Se tot spune că trebuie să adaptăm programele de educaţie la piaţa muncii, dar e mai dificil să faci acest lucru cu ani înainte. Iar sensul culturii e că nu poate să aducă un profit imediat“, a spus Andrei Cornea.

Profesorul universitar  este de părere că educaţia şi cunoaşterea s-au „instrumentalizat” prea mult. „Instrumentalizarea educaţiei nu face decât să scoată pe piaţă oameni dependenţi de consum şi de televizor, oameni care să gândească la fel, or, fundamentul societăţii noastre este tocmai că gândim  diferit“, a mai spus profesorul.

„Lumea contemporană tinde ca în educaţie şi în cunoaştere, în general, să-l substituie tot mai mult pe «a avea» lui «a fi»“, a mai spus profesorul.

Andrei Cornea a dezvăluit că foarte mulţi studenţi citesc numai capitole din cărţi,  iar acest lucru se întâmplă în contextul în care le trebuie pentru realizarea unei
lucrări.

Foarte mulţi studenţi citesc astăzi numai capitole, şi nu cărţi, iar uneori numai paragrafe dintr-un capitol, şi nu întreg capitolul.

Andrei Cornea profesor universitar

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite