Corlăţean nu se lasă: a sesizat CCR şi ANI privind situaţia judecătoarei Iulia Motoc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cu privire la situaţia judecătoarei Iulia Motoc de la CCR, susţinând că aceasta se află în incompatibilitate.

UPDATE 21.05 În adresele trimise joi preşedintelui CCR, Augustin Zegrean, şi preşedintelui ANI, Horia Georgescu, ministrul Justiţiei afirmă că, în opinia instituţiei pe care o conduce, Motoc intră "în sfera de incompatibilitate statuată de norma constituțională și legislativă pentru judecătorii Curții Constituționale".

Argumentele lui Corlăţean sunt legate faptul că Motoc este şi expert în cadrul Comitetului ONU pentru Drepturile Omului, membru al Consiliului de Administraţie al Agenţiei pentru Drepturile Fundamentale a Uniunii Europene şi membru al Comitetului Consultativ al Convenției-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale.

"Observăm că doamna judecător deţine o astfel de funcţie publică, respectiv membru în Consiliul de Administraţie al unei instituţii europene. Practic, membrii board-ului (printre care se afla şi doamna judecător) realizează activităţi cu un evident caracter executiv, într-o instituţie europeană înfiinţată prin regulament al Consiliului Uniunii Europene, împrejurare care le poate conferi o asimilare a calităţii de funcţionari europeni (...). Din Decizia Consiliului UE nr.2008/203/CE/28.02.2008 şi din Regulamentul CUE nr.168/2007 rezultă cel puţin obligaţia de loialitate instituţională a persoanelor implicate oficial în proiectele Agenţiei, faţă de Agenţie şi faţă de Consiliul Uniunii Europene, precum şi faţă de Parlamentul European, obligaţie care are aparenţa contradicţiei cu obligaţiile judecătorului constituţional naţional", se arată în sesizări.

De asemenea, în document se mai scrie că "măcar ipotetic", în activitatea de judecător constituţional pot fi examinate problematici concrete ce privesc modul de aplicare şi de interpretare a prevederilor naţionale şi europene în domeniul drepturilor omului, situaţie care poate intra şi sub incidenţa activităţii Agenţiei europene. Pe de altă parte, din perspectiva de reprezentant al acestui organism european, actele Agenţiei pot avea impact în activitatea de judecată a Curţii de Justiţie de la Luxemburg, dar pot intra în contradicţie şi cu activitatea desfăşurată la instanţa de contencios constituţional în plan naţional.

Ministrul Justiţiei subliniază că, în opinia instituţiei pe care o conduce, şi celelalte două angajamente internaționale ale judecătoarei Iulia Motoc intră, de asemenea, în sfera de incompatibilitate statuată de norma constituțională și legislativă pentru judecătorii Curții Constituționale.

În sesizări se precizează şi că membrii organismelor amintite sunt beneficiarii unor drepturi bănești (diurnă, cheltuieli de deplasare, etc.). Astfel, activitatea în sistem ONU ar fi plătită cu 400-450 USD pentru fiecare zi de participare, cea din Consiliul de Administrație al Agenției Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene - cu 173 euro pentru fiecare zi de participare, iar cea din Comitetul Consultativ al Convenției-cadru privind Protecția Minorităților Naționale - cu 175 euro pentru fiecare zi de participare.

"Faţă de participarea doamnei judecător în structurile mai sus menţionate, vă adresăm rugămintea ca, în exercitarea competenţelor legale ce vă revin, să dispuneți evaluarea potenţialelor incompatibilităţi sau conflicte de interese. De asemenea, având în vedere modalitatea de completare a declaraţiilor de avere şi de interese ale doamnei judecător, solicităm Agenţiei Naţionale de Integritate exercitarea competenţelor legale şi cu privire la analiza documentelor menţionate", conchide Corlăţean, în sesizarea către ANI, în timp ce, în cea trimisă CCR, se solicită analizarea stiuaţiilor semnalate şi dispunerea de măsuri prevăzute de lege.

Sesizările referitoare la Iulia Motoc vin după ce ministrul Justiţiei a declarat, miercuri seară, că judecătorii CCR Augustin Zegrean şi Iulia Motoc ar fi incompatibili, motiv pentru care aceştia ar trebui demişi din funcţie.

La puţin timp după declaraţiile lui Corlăţean, ANI a informat că judecătorii Augustin Zegrean şi Iulia Motoc nu se află în nicio situaţie prevăzută de Legea referitoare la respectarea regimului juridic al incompatibilităţilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite