Coreea de Nord: 12 ani de muncă forţată pentru două jurnaliste americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două jurnaliste americane, acuzate de spionaj, au fost condamnate luni la 12 ani de muncă forţată, informează agenţia oficială nord coreeană KCNA, citată Reuters. Tinerele au fost arestate în luna martie pentru intrare ilegală în Coreea de Nord.

Mai citeşte şi:
Fiul cel mare al lui Kim Jong-Il confirmă că fratele său mai mic va fi următorul lider al Coreei de Nord
Coreea de Nord "gata de lansarea unei rachete"

Jurnalistele Euna Lee şi Laura Ling lucrau pentru postul american de televiziune Current TV şi au fost arestate în ce pregăteau un reportaj în apropierea graniţei dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud.

"Procesul a confirmat crima gravă pe care au comis-o împotriva naţiunii coreene şi traversarea ilegală a frontierei (...) şi le-a condamnat pe fiecare la 12 ani de reeducare prin muncă", a precizat KCNA.

Obama se declară profund îngrijorat

Preşedintele american Barack Obama s-a declarat profund îngrijorat de faptul că autorităţile nord-coreene au pronunţat o asfel de condamnare, relatează Reuters.

"Suntem implicaţi prin toate canalele posibile" pentru a obţine eliberarea jurnalistelor, a precizat purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Bill Burton.

Monedă de schimb în negocierile cu SUA

Potrivit analiştilor, legea nord-coreeană prevede sentinţe de cel puţin 10 ani de muncă forţată pentru infracţiunea de care erau acuzate jurnalistele. Departamentul de Stat anunţase că cele două au fost puse sub acuzare pentru spionaj.

Experţii comentează că jurnalistele au devenit moneda de schimb în negocierile cu Statele Unite, care au anunţat că examinează reintroducerea Coreei de Nord pe lista statelor ce susţin terorismul.

Pe de altă parte, procesul s-a desfăşurat în climatul de tensiuni internaţionale provocate de testul nuclear nord-coreean din 25 mai.

Jurnalistele Euna Lee şi Laura Ling au fost acuzate de spionaj şi condamnate la 12 ani de închisoare

image



În trecut, Washingtonul a obţinut pe cale diplomatică eliberarea a doi cetăţeni ai săi, transmite NewsIn.

În 1996, deputatul Bill Richardson a negociat revenirea în ţară a lui Evan Hunziker, închis timp de trei luni şi suspectat de spionaj. Richardson a negociat şi eliberarea în 1994 a unui pilot american de elicopter.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite