Iran, Coreea de Nord, armele nucleare, la întâlnirea Obama-Putin-Medvedev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama va discuta luni la Moscova cu premierul şi preşedintele Rusiei despre dosare precum Iranul, Coreea de Nord şi neproliferarea armelor nucleare.

Obama se va întâlni cu Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev luni dimineaţa în cadrul unui dejun şi nu va fi o întrevedere între patru ochi, ci o conversaţie în compania mai multor consilieri ai celor doi preşedinţi. După întâlnirea de circa o oră - o oră şi jumătate, Obama vrea să se întâlnească şi fostul preşedinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov.

"Vreau să subliniez că vom vorbi şi despre multe alte lucruri, despre alte acorduri şi declaraţii la care vom încerca să ajungem în timpul acestei întâlniri, dar şi în lunile şi anii viitori" cu ruşii, a declarat un oficial de la Casa Albă, Michael McFaul.

El a menţionat printre subiectele care vor fi discutate "Iranul, Afganistanul, Coreea de Nord, neproliferarea armelor, securitatea europeană".

Dintre acestea, Iranul "va reprezenta un subiect central la fiecare etapă", a declarat consilierul adjunct pentru securitate naţională Denis McDonough, adică şi în discuţiile cu preşedintele rus Dmitri Medvedev şi premierul Vladimir Putin, care vor dura de luni până miercuri, dar şi la reuniunea G8, care se va desfăşura de miercuri până vineri în Italia.

Conflictul din august 2008 dintre Rusia şi Greorgia, aliatul Statelor Unite, a dus la o deterioare a relaţiilo ruso-americane. În plus, Rusia a efectuat recent exerciţii militare în apropierea frontierei cu Georgia. Ca reacţie faţă de aceste manevre, vicepreşedintele american Joe Biden va vizita Georgia şi Ucraina la sfârşitul lunii iulie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite