Copil violat, sinucigaşi şi cămătari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copil violat, sinucigaşi  şi cămătari
Copil violat, sinucigaşi şi cămătari

Autorităţile din Cumpăna susţin că au redus infracţionalitatea printr-un program european de educare, însă violenţele sunt în floare. Camerele video, montate din bani europeni, care ar fi trebuit să supravegheze străzile comunei au funcţionat doar câteva săptămâni.

La intrarea în localitatea Cumpăna, unde se ajunge din Şoseaua Constanţa – Mangalia, este amplasat un panou pe care scrie „Cumpăna - localitate fără criminalitate“. Acesta a fost amplasat în urma unui proiect demarat în anul 2005 cu fonduri PHARE, din iniţiativa Primăriei Cumpăna şi a Poliţiei Constanţa.

Scopul campaniei a fost de a reduce infracţionalitatea de toate tipurile. În comuna cu 14.000  de locuitori au fost împărţiţi fluturaşi şi au fost organizate întruniri unde oamenilor li s-au explicat riscurile la care sunt expuşi dacă dau curs ilegalităţilor. Panoul de lângă comună a fost amplasat la sfârşitul anului 2007, iar în 2008 au fost montate cinci camere de luat vederi monitorizate de către Poliţia Comunitară.

„Camerele de filmat cred că au funcţionat o zi, sau o săptămână, nu ştiu. Dar acum nu mai funcţionează. Aud tot felul de chestii care se întâmplă pe aici. Ar trebui ca autorităţile să se implice mai mult“, a declarat Alexandru Z. (20 de ani), din Cumpăna. „Cred că peste tot se întâmplă câte ceva. Este o localitate care se află la mijloc în ceea ce priveşte criminalitatea“, a spus un alt localnic, Vasile Nistode (45 de ani).

Cămătarii fac legea

Sărăcia îi împinge pe locuitorii din comună la furturi de fier vechi din portul Agigea sau la împrumuturi de la cămătari. Din această cauză s-a sinucis, în luna mai, un tânăr care şi-a omorât întâi concubina, lăsându-şi copilul orfan. Oamenii se feresc să vorbească despre cămătari de frică. Au şi ei datorii la aceştia.

„Ştiu un om de 70 de ani care a fost legat şi târât prin comună pentru un împrumut nereturnat. Unii dintre datornici au fost desfiguraţi în bătaie pentru că nu au înapoiat banii la cămătari. Oamenii tac pentru că se tem“, a spus un localnic din Cumpăna care a preferat să-şi păstreze anonimatul. Bărbatul a încercat să facă o afacere pe cont propriu, însă nu a ajuns să se împrumute.

Oamenii spun că în comună sunt şapte cămătari care trăiesc din împumutarea localnicilor. „Fiecare împrumut, oricât de mic, este umflat. Te amână şi bagă dobândă la dobândă, de nu mai reuşeşti să scapi. Aşa lucrează şi ajungi la disperare“, a explicat un localnic. Bărbatul susţine că Poliţia nu se implică fiindcă nu are dovezi.

Oamenii legii cer fotografii, filmări sau înregistrări.Primarul din Cumpăna, Mariana Gâju, aflată la al treilea mandat, susţine că a încercat prin tot felul de acţiuni şi parteneriate să-i determine pe locuitori să fie mai potoliţi. „Toate persoanele care sunt certate cu legea, care fac scandal, trebuie să fie temperate. Să putem înlătura acest aspect. Am încremenit când am auzit de copilul violat de părinţi. Nu mi-a venit să cred că în comuna noastră trăiesc astfel de persoane“, a afirmat Mariana Gâju.

„Criminalitatea este stăpânită“

„Nu există în nicio ţară localitate fără criminalitate. Momentan, aceasta este stăpânită la noi în comună. Infracţiunile cu care ne confruntăm sunt furturile de animale, furturile din locuinţe şi scandalurile dintre soţi“, a spus inspectorul Gheorghe Caraivan, şeful Poliţiei Cumpăna.

În localitate există şase poliţişti, dintre care unul este în concediu şi unul are mâna ruptă. Astfel, sunt patru oameni activi, cu tot cu şeful de post. „Am dat sancţiuni, am întocmit dosare penale, am rezolvat mai multe dosare cu autori necunoscuţi. Am arestat în jur de 10 persoane şi, în proporţie de 75-80%, am identificat autorii faptelor “, a adăugat şeful de post al Poliţiei din Cumpăna.

image
image

Criminalitatea este stăpânită la noi în comună. Ne confruntăm doar cu furturi şi scandaluri.

image


Gheorghe Caraivan
şef Poliţia Cumpăna

image
image

Toate persoanele care sunt certate cu legea, care fac scandal, trebuie să fie temperate. Am încremenit când am auzit de copilul violat.

image


Mariana Gâju
primar Cumpăna

Bilanţul de anul acesta

În luna mai a acestui an, Valentin Gavrilă (33 de ani) și-a ucis concubina, Mariana Rusu (27 de ani), după care s-a sinucis. Cei doi au hotărât să-și pună capăt zilelor din cauza datoriilor de 10.000 de euro acumulate la cămătari. În luna iulie, Georgeta Costăchescu (25 de ani) a reclamat la Poliţie că a fost forţată de concubinul ei, Sedat Bechir (32 de ani), să întreţină relaţii sexuale cu băieţelul lor în vârstă de şase ani. Bărbatul a filmat întreaga scenă cu o cameră video.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite