Copil român ucis de un taur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gimi, un băieţel în vârstă de 10 ani, din Lunca Mureşului, judeţul Alba, a căzut victimă unei fieste tradiţionale iberice.O familie de români stabilită în localitatea Pinseque, din Zaragoza, şi-a pierdut, în cursul zilei de joi, cel mai tânăr membru - Gimi Raul Szavuly.

Citiţi şi:
Un bebeluş român, primul născut în tabăra de sinistraţi
Au săpat cu mâinile ca să-şi găsească fiii

Ceea ce ar fi trebuit să fie o zi de sărbătoare în stil tradiţional spaniol, cu tauri care aleargă pe străzile satului, s-a terminat cu moartea micuţului Gimi Raul Szavuly (10 ani), originar din comuna Lunca Mureşului, judeţul Alba.

Mama, Rozalia Hoca (35 de ani), fratele ei, Mihai Hoca (25 de ani), şi cei trei copii, Răzvan (12 ani), Gimi Raul (10 ani) şi Emanuel (7 ani), au venit în Spania în urmă cu opt luni.

Voia să-şi cumpere o prăjitură

„Am vrut să am copiii aproape şi pentru asta am muncit cât de mult am putut. M-am dus la lucru cu ora pe la casele spaniolilor, ca să nu le lipsească nimic la cei mici. Mă întreb: de ce puiul meu?”, spune Roza, mama lui Gimi, care nu-şi poate ierta că nu a fost lângă copilul său când s-a întâmplat nenorocirea.  
 

image

Gimi Raul Szavuly, pe o poză oferită mamei în 2008, de 8 martie



La ceasul prânzului, pe străzile localităţii Pinseque, la 20 de kilometri de Zaragoza, a început sărbătoarea care an de an îi adună pe spanioli şi pe cei aproximativ 160 de români din satul aragonez. Micuţii familiei Hoca au fost curioşi să vadă de aproape spectacolul.

„Copiii au fost împreună cu prieteni şi cunoscuţi din localitate. Nu am avut probleme cu ei niciodată de când lucrăm aici”, spune Mihai Hoca, unchiul copiilor. În aşteptarea taurului care, conform tradiţiei, este lăsat să alerge liber pe străzile satului, Raul a vrut să-şi cumpere o prăjitură şi s-a strecurat neobservat de nimeni printre barele porţilor de siguranţă. Ceea ce de obicei face distracţia publicului avea să-i aducă puiului de român moartea.

În câteva secunde, animalul furios se afla deja în spatele micuţului, care, paralizat de frică, nu a mai avut timp să intre în patiserie.Copilul a fost izbit cu putere şi strivit de porţile de siguranţă. „Hemoragia internă i-a produs coma fără nicio şansă de recuperare.

 Medicul ambulanţei sosite la faţa locului a încercat să-l readucă la viaţă, dar manevrele de prim ajutor nu au folosit la nimic. Gimi era deja mort”, povesteşte unchiul său, Mihai.

Primăria plăteşte repatrierea cadavrului

Copilul a lăsat în urmă o familie distrusă de durere şi un sat întreg de spanioli şocaţi de eveniment. „L-am adus să crească măcar lângă mamă, că tată nu are de opt ani. Am venit aici, ca să nu murim de foame în România. Cum să mă duc acasă fără Gimi Raul care era copilul meu de suflet?”, strigă disperată Roza.

Rozalia Hoca (mijloc), mama copilului mort, va păstra ziarul spaniol în care s-a scris despre tragedie  Foto: Carmen Kulcsar

image



„Emanuel, băieţelul cel mic, este şi acum şocat de moartea fratelui său, mai ales că el a fost cel care a alertat cu ţipetele sale oamenii din jur, cel care a cerut ajutor ca să-l poată scoate pe copil din coarnele animalului”, spune Mihai Hoca, fratele care o ajuta pe mama copiilor să-i crească. În semn de solidaritate cu familia de români, autorităţile locale au suspendat manifestările de sărbătoare timp de trei zile, până mâine după-amiază.

Consiliul primăriei a decis să sprijine familia îndoliată şi să achite cheltuielile de repatriere în România a trupului băiatului. În zilele următoare, sicriul va fi transportat în ţară. 

LOVITURA FATALĂ

În câteva secunde, animalul furios a ajuns în spatele micuţului, care, paralizat de frică, nu a avut timp să reacţioneze şi a fost strivit de porţile de siguranţă.

Rudele se pregătesc de înmormântare


image

Ioan Szavuly (39 de ani), tatăl lui Gimi Raul, s-a despărţit acum opt ani de Rozalia, mama băiatului  Foto: Mihai bacalu

Tristeţe în comuna Lunca Mureşului din judeţul Alba, unde familia micuţului Gimi se pregăteşte de înmormântare. Vestea că băiatul a decedat, care a ajuns după câteva ore la rudele din Alba, a aruncat familia în disperare.

După telefonul în care au fost anunţaţi, joi după-amiază, nimeni nu mai are linişte. Arpad Hoca (59 de ani), bunicul băiatului din partea tatălui, a anunţat membrii familiei. S-au strâns toţi cei care se mai află în ţară, iar duminică trebuie să sosească rudele din Ungaria.

Vineri dimineaţă au început pregătirile pentru înmormântare. Camera în care a locuit copilul este acum zugrăvită de bărbaţii din familie. Femeile curăţă pe-afară. Până ajunge băieţaşul, totul trebuie să fie pus la punct.

Toţi trei băieţii învăţau foarte bine

Cu lacrimi în ochi, bunicul ne-a depănat amintirile sale legate de nepotul dispărut la o vârstă atât de fragedă.Gimi Raul, de 10 ani, era mijlociul din trei copii ai Rozaliei Hoca. Au plecat vara trecută în Spania, pentru o viaţă mai bună.

Toţi trei băieţii învăţau foarte bine. „Aici în ţară erau premianţi, înainte de a pleca”, ne-a spus bunicul Arpad. Rozalia este singura care i-a rămas alături, din cei şapte copii. După ce s-a despărţit de tatăl copiilor, Rozalia a fost ajutată de Arpad. „I-am crescut şi pe cei şapte copii ai mei, şi pe ai ei, doar cu un salariu de la CFR, Şi niciodată nu am avut reclamaţii la adresa lor”, ne-a spus bunicul.

„Aici nu aveau viitor“

În ţară, Rozalia se descurca greu, fiind zilieră la munci agricole. „Aici nu avea un viitor. Am fost de acord să plece la o viaţă mai bună”, ne-a spus bunicul. Mama Rozalia a plecat în urmă cu doi ani în Spania, unde şi-a găsit de lucru la un patron de bancă.

Bunicul Arpad Hoca împreună cu fiica lui cea mare, Elisabeta Szakacs (în dreapta) şi cu alte rude Foto: Mihai Bacalu

image



 „Îi îngrijeşte părinţii”, ne-a explicat bunicul. “Pe copii i-a luat în august 2008. În septembrie, toţi au mers la şcoală în Spania. Săteau bine acolo, patronul le-a dat o casă cu trei camere cu o chirie ieftină. Se descurcau foarte bine”, ne-a mai spus bunicul.

Gimi era în echipa şcolii

Răzvan, Gimi şi Emanuel învăţau bine şi în Spania. Le plăcea fotbalul. Gimi era şi în echipa şcolii.

image

Îi plăcea mult Ronaldinho

image

, ne spune vărul lui, Jozsef. Înainte de a pleca în Spania, jucau împreună fotbal în curtea casei.

image

Ne va lipsi mult, era unul dintre nepoţii preferaţi

image

, spune cu greu bunicul.

image

Plângea mama lui la telefon, ne-a spus doar că a murit în drum spre spital

image



image

Am vrut să am copiii aproape şi pentru asta am muncit cât de mult am putut. M-am dus la lucru cu ora pe la casele spaniolilor, ca să nu le lipsească nimic la cei mici. Mă întreb: de ce puiul meu?

image


Rozalia Hoca
mama copilului decedat


image

I-am crescut şi pe cei şapte copii ai mei, şi pe ai ei, doar cu un salariu de la CFR. Şi niciodată nu am avut reclamaţii la adresa lor

.

image


Arpad Hoca
bunicul micuţului Gimi

„Mergem în ţară săraci şi cu copilul mort“

Mihai Hoca, unchiul lui Gimi 

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite