Copil muribund purtat două luni prin spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un băiat de 12 ani cu o afecţiune pe creier este pasat de la un medic la altul Copilul a fost adus de la Roman la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, pentru operaţie. La scurt timp a

Un băiat de 12 ani cu o afecţiune pe creier este pasat de la un medic la altul

Copilul a fost adus de la Roman la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, pentru operaţie. La scurt timp a intrat în comă. De atunci, a fost trimis la alte trei spitale.

Marcelin Petru Aenăsoaie suferă de hidrocefalie, boală cunoscută în termeni populari ca "apă la creier".
"Afecţiunea presupune acumularea în exces a lichidului cefalo-rahidian în anumite porţiuni ale creierului. Singura metodă de tratament constă în drenarea periodică a excesului", ne-a explicat dr. Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii "Sf. Maria" din Iaşi.

Trimis la Bucureşti

După ultima operaţie, făcută în iunie, la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, băiatul a intrat în comă de gradul al III-lea. Medicii spun că şansele de supravieţuire ale băiatului sunt minime. Adus în Iaşi de la Spitalul Judeţean din Roman, băiatul a fost plimbat de trei ori între spitalele ieşene de Neurochirurgie, Boli Infecţioase, ajungând în final la Spitalul de Copii "Sf. Maria".

În această dimineaţă, Marcelin a fost transportat cu salvarea la Bucureşti, la Centrul de Recuperare Neurologică şi Neuropsihică. Este a şasea încercare de recuperare a băiatului, în decurs de numai trei luni.

"Am alocat o mulţime de bani pentru caz"

Ajunsă la capătul puterilor, mama copilului spune că, până acum, a fost mereu încurajată de medici. Aceştia au asigurat-o că Marcelin se va vindeca.

"Toţi medicii mi-au spus să stau liniştită că va fi bine. Mi s-a rupt inima când auzeam că trebuie mutat din nou", spune plângând Tereza Aenăsoaie, mama lui Marcelin. Doctorii spun că mutarea pacientului de la un spital la altul a fost justificată de evoluţia stării de sănătate a acestuia.

"A stat o lună la noi în comă şi am alocat o mulţime de bani pentru caz. Nu putem fi acuzaţi că l-am trimis la alt spital pentru că nu voiam să moară la noi. Am cerut să fie transportat la Infecţioase pentru că era suspect de o infecţie. La Spitalul de Copii a ajuns pentru că doar acolo au condiţii pentru recuperare neuro-motorie", a declarat dr. Florin Grămadă, purtător de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie.

Se tem să nu moară pacienţii

Vasile Astărăstoae, şeful Colegiului Medicilor din România, susţine că presiunea mediatică şi cea a autorităţilor asupra doctorilor duce la practicarea unei medicine defensive.

"De teamă să nu fie acuzaţi de malpraxis sau din cauza criteriilor de calitate impuse spitalelor, conform cărora nu trebuie să aibă morţi, medicii se feresc să preia pacienţi muribunzi. Atunci, fie îi externează să moară acasă, fie îi trimit în altă parte", a spus Astărăstoae.

"Orice finanţare impune să ai rezultate bune pe bani puţini. Totuşi, medicii nu sunt dumnezei să dea viaţă", a mai spus medicul. (Ramona Ursu)

Evaluaţi după rata deceselor

La evaluarea managerilor de spital din primăvară, un criteriu care a dus la depunctarea a peste jumătate dintre ei a fost indicele de mortalitate înregistrat de fiecare unitate. "Conduc cel mai mare spital din Moldova, unde vin cazuri foarte grave şi este logic ca indicele de mortalitate să fie mai ridicat decât la un spital unde nu ajung cazuri de viaţă şi moarte. Am înţeles că de anul viitor nu se va mai lua în calcul acest criteriu de evaluare", ne-a declarat Ioan Bârliba, managerul Spitalului "Sf. Spiridon" din Iaşi.

Toţi medicii mi-au spus să stau liniştită, că va fi bine. Mi s-a rupt inima când auzeam că trebuie mutat din nou
Tereza Aenăsoaie, mama lui Marcelin

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite