Copiii sinistraţilor, de la cort la centre sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt minori au fost luaţi de asistenţii sociali pentru că locuinţele promise de guvern nu sunt gata. Sătui de frigul şi no­roaiele din corturi, pă­rinţii lăsaţi fără proprii copii se roagă ca străinii să aibă grijă de micuţi.

 Familiile Lişiţă şi Tătărăşanu din localitatea băcăuană Săuceşti, afectată de inundaţii, au ajuns din sinitraţi asistaţi social. Oamenii care au cinci, respectiv trei copii, nu au nici acum un  acoperiş deasupra capului.

În lipsa caselor promise de Guvern, sinistraţii îşi duc zilele la grămadă, în corturi militare, lângă ruinele caselor distruse de ape. Pentru a nu-şi vedea copiii suferind de frig, părinţii au decis să îi trimită la adăpost printre străini.

„Mi s-a rupt sufletul din mine când au venit să-mi ia copiii să-i ducă la cămin. Acolo ajung doar copiii părăsiţi de părinţi, dar nu se mai putea sta în cort cu ei. E cumplit de frig noaptea”, ne-a spus printre lacrimi Valentina Lişiţă, mama a cinci copii.

„N-A ŞTIUT CE-I AIA O CASĂ”

Femeia mai spune că cel mai mic dintre fiii ei are patru luni şi a venit pe lume aproape odată cu inundaţiile din această vară.

„L-am chinuit de când s-a născut. Avea o lună şi jumătate când au venit apele. N-a ştiut bietul de el ce-i aia o casă. Am stat numai pripăşiţi pe unde am putut”, ne-a mai mărturisit Valentina Lişiţă.

Toţi cei cinci fraţi Lişiţă din Săuceşti au fost luaţi din cort de către autorităţi şi plasaţi fie în cămine, fie la asistenţi sociali.
„Copiii nu mai puteau fi lăsaţi să stea în corturi pe o asemenea vreme. Bebeluşul de patru luni este acum în grija unui asistent maternal. Ceilalţi patru fraţi ai lui, cu vârste între trei şi nouă ani, sunt în centrul rezidenţial Henri Coandă”, ne-a declarat Alina Iftode, purtător de cuvânt la Direcţia pentru Protecţia Copilului Bacău.

Doi dintre copiii familiei Lişiţă sunt elevi, iar acum, pentru că nu mai pot merge la şcoala din Săuceşti, îşi fac lecţiile în centrul "Henri Coandă" cu asistenţii sociali.

CU MAMA LA CĂMIN

Cei trei copii ai familiei Tătărăşanu, a cărei gospodărie a fost înghiţită de ape, au fost mai norocoşi. Pentru că au mai puţin de trei ani, copiii au fost duşi cu tot cu mamă la Centrul Maternal din Bacău.

„M-am săturat de frigul şi noroiul de la cort. Aici avem căldură şi mâncare bună. Toată lumea e drăguţă cu noi, dar sperăm să se termine lucrările repede că ne-am săturat să stăm la mila altora”, ne-a spus femeia.

Autorităţile promit celor două familii sinistrate că micuţii lor vor sta în centre de ocrotire cel târziu până la 1 decembrie. Totuşi, lucrările de construcţie a caselor sunt amânate de la o zi la alta.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite