Copiii orfani învaţă să se gospodărească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mici şi-au găsit locul în casele de tip familial

Privirea tristă şi pierdută a copiilor din orfelinate a fost înlocuită cu zâmbete şi multă speranţă. 220 de orfani din cei 333 aflaţi în grija statului în Olt au fost mutaţi în urmă cu câţiva ani în case de tip familial. În judeţ sunt 7 astfel de case care funcţionează în 36 de apartamente. Cu toate că alocaţia de hrană este de numai 6-8 lei pe zi, în funcţie de vârsta copilului, micuţii şi personalul care are grijă de ei încearcă să se descurce.

„Mi-aş dori să am părinţii lângă mine“
„Sumele prevăzute pentru alocaţia zilnică de hrană ajung cu greu pentru trei mese diversificate. Cele mai mari probleme sunt la fructe, pentru că firmele nu se prezintă la licitaţii. Preţurile sunt foarte mari şi nu ne încadrăm în banii alocaţi”, a explicat Luminiţa Tudora, director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt. Cei mici însă spun că nu simt toate aceste lipsuri şi se bucură că sunt împreună, că pot să se uite la televizor şi să se joace pe calculator. Într-unul din apartamentele de tip familial stă şi Ionuţ Ştefan Alexandru, de 13 ani, alături de alţi cinci copii.

„Am avut unele momente de rătăcire, dar acum merg bine şi cu şcoala, şi cu tot. Îmi place aici, dar mi-aş dori să am părinţii lângă mine”, ne-a povestit băiatul. Ionuţ este şi bucătarul casei. El îşi răsfaţă colegii cu clătite, cartofi prăjiţi şi chiar cu sarmale, pe care a învăţat să le facă de la una dintre educatoare. Visul lui este să se facă bucătar.  Iulian Biţoiu, de 20 de ani, elev în clasa a XII-a la Liceul Economic din Slatina, este unul din colegii de apartament ai  lui Ionuţ.

Se duc la pescuit, la fotbal, dar şi la un grătar
„La casa de copii aveam toţi aceleaşi haine, ca nişte uniforme. Nici mâncarea nu era prea bună, numai tocană, ghiveci şi zacuscă. Aici e mult mai bine, şi cu mâncarea, putem să ne facem şi noi ce vrem” a spus Iulian. Alături de tineri sunt în permanenţă angajaţii DGASPC Olt care îi supraveghează şi îi îndrumă.

„Încerc să îi dezvăţ să asculte manele şi să se uite la anumite emisiuni de divertisment de unde nu au nimic de învăţat. Trebuie să stai lângă ei să îşi facă lecţiile. A apărut concurenţa între ei şi încearcă să înveţe bine, să ia note mari, ca să fie lăudaţi şi admiraţi”, a explicat Doru Mara, psihopedagog. Alături de angajaţii direcţiei şi de educatorii lor, copiii se duc la fotbal, la pescuit şi mai fac uneori şi câte un grătar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite