Copiii emigranţilor, în grija statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru fraţi cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani au fost abandonaţi de mama lor, plecată la muncă în Germania. Rămaşi singuri, cei patru băieţi au fost despărţiţi: doi au fost daţi la un centru de plasament, iar ceilalţi au ajuns în grija asistenţilor maternali.

Alberto şi Ciprian stau de patru ani la Centrul de Plasament „Micul Rotterdam” din Constanţa. Alberto are aproape şapte ani şi din toamnă va merge la şcoală, iar mezinul Coco - aşa cum îl strigă colegii - a împlinit de curând cinci ani.

La început, au stat zile în şir cu nasurile cârne lipite de geamul casei de copii. Îşi aşteptau mama. A trecut o zi, a trecut o lună, ... patru ani, dar nu i-a luat nimeni acasă. Când au avut temperatură sau i-a durut burtica, mama nu le-a fost alături. Au înţeles că i-a părăsit. Mai au doi fraţi mai mari, de 12 şi 14 ani, daţi în asistenţă maternală. „Nu ştiu unde sunt“, mărturiseşte Alberto.

Vizitaţi foarte rar

Mirela, femeia care le-a dat viaţă, a ales să plece în Germania, unde îngrijeşte o bătrână. Tatăl nu şi-a recunoscut copiii şi i-a părăsit. Cea care le-a dat viaţă a venit să-şi vadă copiii în urmă cu doi ani. „Era blondă când a plecat şi a venit brunetă“, au spus angajatele casei de copii.

Acum sună cam de două ori pe săptămână la centru, să stea de vorbă cu copiii. Ultimul telefon a fost dat pe 1 Iunie. A început să le trimită şi bani. De două ori pe an vine în ţară şi îi vizitează.

Micul lor univers se reduce la casa de copii şi la grădiniţă. Când au rămas ai nimănui abia rosteau primele cuvinte. Acum ştiu şi să socotească.

Şcoliţi la „Cambridge“

Din toamnă, Alberto va merge la şcoală. Educatorul Carmen Luncaşu i-a dat să rezolve câteva adunări, iar băiatul a dat rezultatele într-o clipită. Nici Coco nu s-a lăsat mai prejos şi a spus o poezie în limba engleză, învăţată la Grădiniţa „Cambridge“ din oraş.
În curând, cei doi micuţi vor pleca în tabără la Sinaia.

 „Acolo, la 15 iulie, o să-mi fac ziua mea. Anul trecut am fost la Brădet şi am mâncat tort şi îngheţată. Şi pe cap am avut o coroană din baloane“, a spus Alberto.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite