Copii încă trataţi ca animalele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii din Centrul de Plasament de tip Familial „Casa Trinitata” sunt ţinuţi dezbrăcaţi şi pedepsiţi cu bătăi crunte. Copiii  cu handicap de la Centrul de Plasament de Tip Familial „Trinitata” din Oradea sunt trataţi ca nişte animale. Bătăile şi pedepsele dure au devenit lucruri aproape zilnice.

Copiii de vârstă mai mare îi snopesc în bătaie pe cei mici sub privirile nepăsătoare ale îngrijitoarelor, care, la rândul lor, le aplică celor mai mari bătaia de rigoare.

La sfârşitul săptămânii trecute, unul din tinerii cu handicap de la centrul de plasament a fost ţinut dezbrăcat în pielea goală aproape o zi întreagă, în văzul celorlalţi copii.

Aproape O zi întreagă dezbrăcat

„Ne-am îngrozit când l-am văzut pe bietul copil. Era complet dezbrăcat şi trimis în grădină, unde au amenajat un loc de joacă. A stat de la trei după amiază şi până seara la şapte întins pe beton. Îngrijitoarele erau plecate. Am strigat la îngrijitoare, când au venit, să aibă grijă de copil şi sa îl îmbrace.

După atâtea ore dezbrăcat, ţinut în frig cred că s-a ales şi cu o răceală cruntă”, spune Roxana Rupea, care locuieşte în vecinătatea centrului de plasament şi care a filmat cu telefonul mobil cele ce i s-au întâmplat tânărului. 

Nesupravegheaţi

Cazul nu este singular. Copii de vârste fragede sunt lăsaţi de asemenea nesupravegheaţi şi ignoraţi total. Când îngrijitoarele sunt plecate, lucru care de altfel se întâmplă destul de des, micuţii rămân în grija colegilor mai mari, prilej numai bun de o rundă de bătaie. „De multe ori rămân singuri, îngrijitoarele fiind plecate ba prin oraş, ba la tot felul de cumpărături”, povesteşte Roxana Rupea.

Directoarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, susţine că nici nu ştia de existenţa tânărului de 21 de ani, Florinel Sălăjan, din Casa „Trinitata”. „Noi am preluat acea casă în urmă cu un an de la Fundaţia «Şansa». Sponsorii din Irlanda au insistat ca după preluare să menţinem toţi copii în acea casă”, este explicaţia dată de Zita Koncsek, directoarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Şi-au pasat vina

După vizionarea filmării, cele două îngrijitoare, Mirela Gârz şi Rodica Lucaciu, au recunoscul că tânărul a fost ţinut dezbrăcat în curte, însă susţin că el s-a dezbrăcat. Ba mai mult, Mirela Gârz spune că l-a văzut pe tânărul de 21 de ani, gol puşcă şi înainte de ora 15. „Eram cu copii mici afară, la joacă. L-am văzut că e dezbrăcat, dar ce era să fac eu? Nu puteam să mă duc să îl îmbrac, că îi lăsam singuri  pe ceilalţi copii”, explică Mirela Gârz.

Negarea evidenţei

În ciuda existenţei unei filmări, coordonatoarea Casei „Trinitata”, Viorica Porumb neagă practicarea unor metode dure de „educare”. Mai mult, deşi avea obligaţia de a informa conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului de situaţia tânărului şi de faptul că acesta are nevoie de un asistent personal, Viorica Porumb nu a făcut acest lucru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite