Copii în eprubetă, doar în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii în eprubetă,  doar în străinătate
Copii în eprubetă, doar în străinătate

Un ordin de ministru obligă cuplurile care nu pot avea copii să apeleze la clinicile din afara ţării pentru diverse tehnici de fertilizare. Fostul ministru al Sănătăţii Ion Bazac a semnat, la 23 septembrie, un ordin prin care a fost scoasă în afara legii efectuarea contra cost a procedurilor de fertilizarare in vitro.

Un nou ordin de ministru interzice procedurile de reproducere umană contra cost. Altfel, personalul din clinicile care fac fertilizări in vitro şi inseminări artificiale riscă închisoarea. Din data de 29 septembrie, de când a intrat în vigoare noul ordin, astfel de proceduri se află sub incidenţa traficului de celule umane, iar cei care fac procedura riscă închisoare între 3 şi 10 ani.

Citiţi şi:


Această decizie a venit după ce, în vara acestui an, la clinica Sabyc din Capitală s-a declanşat un scandal în urma căruia conducerea unităţii a fost arestată sub acuzaţia de trafic de ovule.

Fertilizare doar în străinătate

Medicii de specialitate sunt de părere că ordinul lui Bazac este unul absurd în condiţiile în care nu există alternativă pentru cuplurile care vor să aibă un copil prin tehnici precum fertilizarea in vitro. „Tinerii care se gândeau la astfel de proceduri nu au decât două posibilităţi. Fie aşteaptă până când acest ordin va fi anulat, fie apelează la serviciile clinicilor din străinătate“, spune Dan Luscalov, director executiv la Agenţia Naţională de Transplant.

Prevederile abrogate prin ordinul ministrului Bazac stipulau că „unităţile publice sau private autorizate de Agenţia Naţională de Transplant sau de Ministerul Sănătăţii pot obţine profit pentru organizator“, adică pentru ele însele, prin organizarea acestor proceduri. Cum procedurile plătite devin ilegale, continuarea lor constituie infracţiune de trafic de organe şi/sau ţesuturi şi/sau celule de origine umană şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani, conform articolului 158 din Legea 95/2006.

„Nu am bani să mă duc în străinătate“

Aura Dumitrache are 28 de ani. A încercat de mai multe ori să rămână însărcinată, dar nu a reuşit. Aşa că a hotărât să apeleze la fertilizarea in vitro. Au urmat o serie de analize, tratamente hormonale, drumuri la medic şi foarte mulţi bani cheltuiţi, însă toate au fost în zadar după emiterea acestui ordin. „Am sunat de dimineaţă la cabinet, trebuia să-mi fac o programare pentru săptămâna viitoare să încep tratamentul. Mi-au spus să revin cu un telefon peste o săptămână sau două“, povesteşte Aura.

Tânăra susţine că nu va reuşi niciodată să ajungă în străinătate pentru o astfel de intervenţie pentru că nu dispune de banii necesari. „Mi‑a fost foarte greu să strâng bani dintr-un salariu de 700 de lei. Până acum, pe analize şi pastile am cheltuit în jur de 6.000 -7.000 de lei. Am în frigider tratamentul pe care trebuia să-l iau începând cu săptămâna viitoare, ţin în frigider 5.000 de lei pe care, probabil, o să-i arunc“, mai spune Aura.

Decizie incorectă

Părintele fertilizării in vitro din România îl acuză pe fostul ministru al Sănătăţii că a luat o decizie incorectă. „Fertilizarea in vitro şi inseminarea artificială se plătesc peste tot în lume“, spune Ioan Muntean, medicul care a realizat primele fertilizări in vitro din ţară. Profesorul le explică mai marilor de la minister că sunt state în lume care le subvenţionează tinerilor până la trei încercări de a da naştere unei vieţi.

„Ministrul nu le poate spune oamenilor ce să facă cu banii! Oamenii fac ce vor, este alegerea lor”. Medicii timişoreni spun că, în acest context, singura soluţie pentru tinerii care vor un copil sunt centrele din vecinătatea ţării. „Soluţia pe care o au acum cuplurile din vestul ţării este să apeleze la specialiştii din Szeget“, spune dr. Marius Craina. Costul unei inseminări artificiale variază între 500 şi 1.000 de euro, iar cel al unei fertilizări in vitro pleacă de la 1.500 şi ajunge chiar şi la 2.000 de euro.

Şi medicii din Iaşi susţin că ordinul este absurd şi că limitează dreptul persoanelor de a avea copii. „Acum, statul nici nu acoperă cheltuielile cu fertilizarea, dar nici nu lasă pacientul să‑şi plătească astfel de tratamente, dacă are posibilitatea. În forma actuală, pur şi simplu îţi limitează dreptul de a avea copii. Sunt mii de femei care vor trebui să plece în alte ţări pentru a primi astfel de servicii“, a spus Adrian Borş, medic specialist obstetrică-ginecologie la Omini Clinic.

Asociaţia persoanelor cu probleme de fertilitate SOS Infertilitatea cere anularea ordinului de ministru. (Au mai contribuit Oana Bejenariu şi Elena Luca.)

image
image

 Am în frigider tratamentul pe care trebuia să-l iau. Ţin în frigider 5.000 de lei pe care, probabil, o să-i arunc.

image


Aura Dumitrache

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite