Copii "orfani" de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarul "Adevărul" şi Radio France Internationale au organizat la Iaşi o dezbatere despre situaţia copiilor care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate Aproximativ 300.000 de

Ziarul "Adevărul" şi Radio France Internationale au organizat la Iaşi o dezbatere despre situaţia copiilor care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate

Aproximativ 300.000 de copii sunt afectaţi, acum, de faptul că unul sau ambii părinţi sunt plecaţi în străinătate. Sociologii atrag atenţia asupra dezvoltării acestor copii.

Tot mai mulţi români aleg să se ducă la muncă în Spania, Italia sau o altă ţară europeană, atraşi de venituri mai mari. Ei lasă în ţară copii mici sau care abia se află la vârsta şcolarizării.

Caravana "Eurocafe" s-a dus la Iaşi să discute despre consecinţele lipsei părinţilor în educaţia acestor copii. Împreună cu profesorul universitar doctor Nicu Gavriluţ, decan al Facultăţii de Filozofie din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza, ministrul Educaţiei şi Cercetării Cristian Adomniţei şi Alexandru Gulei, coordonator al programului "Singur acasă" de la Asociaţia Alternative Sociale, ne-am întrebat care sunt consecinţele fenomenului.

O copilărie sabotată

"Consecinţele sunt profund negative. Înainte de toate, ele se reflectă din punctul meu de vedere la nivel de familie. Acei copii rămaşi singuri acasă, cu bunici sau cu un părinte, nu-şi trăiesc viaţa, îşi trădează vârsta. Cu alte cuvinte, copilăria lor este, dacă vreţi, într-un fel anume sabotată. Pe de altă parte, pe plan educaţional apar carenţe majore, profunde, pentru că acel copil, la vârsta lui, are nevoie de ambii părinţi, nu numai de un părinte", a declarat profersorul Gavriluţ.

Ca sociolog, Nicu Gavriluţ a atras atenţia asupra ratei de sinucidere din rândul copiilor care au părinţii plecaţi. "Consecinţele sunt mai ample, nu se reflectă doar la nivel de familie, se reflectă la nivel de comunitate", susţine el, menţionând şi creşterile delincvenţei juvenile şi fenomenele tot mai dese de devianţă.

Sacrificaţii carierei

Ministrul Educaţiei Cristian Adomniţei a semnalat un alt fenomen care ia amploare în ţară: copii "orfani cu părinţi în România".

"Nu vorbim de părinţi plecaţi şi abandonând familia, ci de părinţi care lucrează până la 12 noaptea în fiecare zi a vieţii lor, părinţi dedicaţi muncii pentru că au un câştig.

De data aceasta vorbim de ceilalţi părinţi, cu educaţie superioară sau postuniversitară, părinţi care au o carieră sau un business şi ajung să spună că, <> ", a explicat Adomniţei.

Cum va arăta generaţia crescută în absenţa părinţilor?

Moderatorii Ovidiu Nahoi ("Adevărul") şi Luca Niculescu (RFI) au întrebat invitaţii cum văd dezvoltarea acestei generaţii de copii.

"Eu nu cred că va arăta altfel decât extraordinar. Astăzi sunt copii, mâine vor fi adulţi. Dar adulţi care au fost supravieţuitori, cu ghilimelele de rigoare. Nu au avut foarte multe mângâieri sau împliniri, sunt oameni puternici. Vor fi mai aproape de modelul din Vest, adică mai individualişti, cu mai puţină simpatie pentru nevoile, necazurile sau durerea celui de lângă el". Acesta este portretul făcut de Cristian Adomniţei.

Sociologii sunt optimişti

Profesorul Nicu Gavriluţ spune, la rândul său, că nu vede în culori sumbre această generaţie, "dacă problemele cât de cât se pot rezolva". Alexandru Gulei, coordonator al programului "Singur acasă" de la Asociaţia Alternative Sociale, este şi el optimist.

"Dacă ne gândim la copiii care văd părinţii lor absolvenţi de studii superioare îngrijind copii sau bătrâni, sau spălând pe jos într-un spital, avem multe situaţii de criză, dar cred că dacă vom reuşi să le definim ca atare şi să le recunoaştem, viitorul nu va fi sumbru", a afirmat Gulei.

Există dispoziţia clară a ministerului pentru directori şi diriginţi de a avea în grijă specială copiii ai căror părinţi sunt plecaţi
Cristian Adomniţei, ministrul educaţiei

Acei copii rămaşi singuri acasă, cu bunici sau cu un părinte, nu-şi trăiesc viaţa, îşi trădează vârsta
Nicu Gavriluţ, decanul Facultăţii de Filozofie din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza"

Copilul de azi nu mai este în totalitate copilul de ieri. Este evoluat fantastic pe plan psihic, spiritual şi uneori chiar fizic
Alexandru Gulei, coordonatorul programului "Singur acasă" , Asociaţia Alternative Sociale

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite