Copii cu copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

pe lume un copil, în acest an, la Bârlad, are mai puţin de 14 ani. La celălalt capăt se află o mămică în vârstă de 42 de ani. Adolescenta de 14 ani nu este singura care aduce pe lume un

pe lume un copil, în acest an, la Bârlad, are mai puţin de 14 ani. La celălalt capăt se află o mămică în vârstă de 42 de ani. Adolescenta de 14 ani nu este singura care aduce pe lume un copil la o vârstă aşa de mică, fiind secondată de foarte multe adolescente cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani. Medicii bârlădeni, fie ei de familie sau pediatri, nu se mai miră, de mult timp, când întâlnesc viitoare mămici a căror vârstă este sub 18 ani. Practic, cele mai multe mame care aduc pe lume bebeluşi au între 13 şi 24 de ani, iar fenomenul tinde să ia amploare. În Bârlad, peste 50% din bebeluşi au fost născuţi de mame tinere şi chiar aflate la vârsta copilăriei, iar medicii pun acest aspect pe seama promiscuităţii în familiile din care provin.
Irina S., care locuieşte într-un sat uitat de lume din zona Bârladului, are doar 17 ani, însă a născut recent al doilea copil. Ea afirmă că a rămas însărcinată accidental şi că "s-a trezit" prea târziu ca să mai facă ceva. "Copiii au taţi diferiţi. Cu primul am vrut eu să-l fac, că am crezut că mă ia de nevastă. A plecat în Spania şi mie mi-a fost greu să cresc singură copilul. M-am luat cu un om din sat, îi făceam curat, mâncare... m-am trezit prea târziu că-s gravidă", explică tânăra mamă, care nu pare deloc deranjată că, la 17 ani, are doi copii, o situaţie materială precară şi habar nu are în ce condiţii îi va creşte.
Copila de 14 ani, de etnie rromă, a rămas şi ea însărcinată tot "din greşeală".
Niciuna dintre cele două tinere nu ştie ce înseamnă contracepţie şi nici nu şi-a pus vreodată problema informării. De altfel, pentru multe femei din mediul rural, metodele contraceptive sunt o necunoscută. La lipsa unei bune informări se adaugă şi lipsa resurselor financiare, care le determină pe cele mai multe să se complacă într-o situaţie ce le poate afecta viaţa de mai târziu. Fetele aleg să se mute în casele bărbaţilor văduvi, fie singuri, pentru a le face menajul şi, bucuroase că au un acoperiş deasupra capului şi o lingură de mâncare, aleg să trăiască în concubinaj cu aceştia. De aici şi "surpriza" cu sarcina.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite