Conte maghiar cu două conace la ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moştenitorul grofului Mikes, Zsigmond Mikes, se întoarce în satul braşovean Budila, unde cei mai mulţi localnici sunt rromi.Nobilul maghiar din Transilvania vrea să transforme în muzee cele două conace retrocedate care au aparţinut strămoşilor săi încă de acum 400 de ani.

Zsigmond Mikes (38 de ani), inginer economist, s-a întors în urmă cu cinci ani din Germania la Ozun, în judeţul Covasna.

El deţine două conace la Budila, pe care vrea să le renoveze. Pereţii sunt scorojiţi şi plini de crăpături, atât în exterior cât şi în interior. Tavanele sunt la fel, dar niciunul nu s-a prăbuşit.

Singurele lucruri care mai amintesc de frumuseţea conacelor de odinioară sunt arcadele din interior, tipic secuieşti, care au rămas intacte.

„Ne bucurăm că le-am primit înapoi şi sperăm să găsim o soluţie prin care să le restaurăm în aşa fel încât să putem deschide uşile vizitatorilor", a declarat Mikes. Contele a montat până acum geamurile de termopan.

Familia contelui are o istorie îndelungată. „Prin anul 1600, contele Beldi Pal, care trăia aici, la Budila, a încercat să devină prinţul Transilvaniei. Strămoşul meu, Kelemen Mikes, care era preşedintele Parlamentului Transilvaniei, l-a oprit şi, drept recunoştinţă, a primit toată averea confiscată de la Beldi Pal", a povestit  Zsigmond Mikes.

Bărbatul spune că în secolul al XIX-lea familiile Mikes şi Beldi s-au înrudit, în urma a trei căsătorii, iar de atunci, bunăstarea şi luxul au fost mereu prezente în viaţa conţilor. „Îmi amintesc din poveştile bunicii că aveau o groază de servitori în casă, participau la baluri şi se vizitau cu ceilalţi nobili", a spus Mikes.

Alungaţi de comunişti

Viaţa luxoasă a grofilor a intrat în declin odată cu prima reformă agrară, din 1921. O mare parte din terenurile agricole deţinute de cele două familii au fost date pe mână ţăranilor.

Averea familiei s-a diminuat şi mai mult după a doua reformă agrară, din anii 1946, când fiecare a rămas cu numai 50 de hectare de teren arabil.

Odată cu venirea comuniştilor la putere, familiile de grofi au fost alungate, iar conacele au căpătat altă destinaţie. Au devenit sedii pentru o şcoală de corecţie pentru fete şi pentru o şcoală profesională de electricieni şi mecanici agricoli.

Degradarea clădirilor a început în 1982, când au fost încredinţate către Organizaţia Naţională a Turismului (ONT) Carpaţi, în prezent Aro Palace. Sălile în care, odinioară, conţii maghiari dansau la baluri s-au transformat în coteţe pentru porci. „ONT-ul a făcut fermă din ele şi a adus o mie de proci. După 1990, au mai rămas doar o sută", a spus Constantin Galborcea, primarul comunei.

După căderea comunismului, urmaşii contelui Mikes şi-au cerut înapoi proprietăţile familiei. „Tatăl şi mătuşa mea s-au luptat pentru conacele de la Budila, o clădire de la Ozun, una din Cisteiu de Mureş şi câteva hectare de teren, pe care le-am câştigat", a mai spus Zsigmond Mikes. Acum, titulatura de „conte" este mai mult onorifică, fiind folosită doar la căsătorie şi la deces.

"Ne bucurăm că le-am primit înapoi şi sperăm să găsim o soluţie prin care să le restaurăm în aşa fel încât să le putem deschide uşile vizitatorilor."
Zsigmond Mikes
conte maghiar

Singurul sat cu patru conace

Budila, localitate în care din cei 4.000 de locuitori jumătate sunt rromi, este singurul sat din ţară cu patru conace care au aparţinut odinioară conţilor maghiari din Transilvania.

Unul singur este în stare bună şi în el îşi are sediul Primăria. Pe vremuri, acesta a aparţinut familei Beldi. Dintre celelalte trei conace, două au aparţinut familiei Mikes, iar unul familiei Nemes.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite