Consultaţii gratuite pentru cetăţenii de etnie rromă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de rromi aşteptau azi-dimineaţă să intre la cabinetul medical înfiinţat pentru ei

Zilnic, se prezintă foarte mulţi pacienţi, atât de etnie romă, cât şi români şi asta pentru că este un cabinet medical ce vine în sprijinul celor cu probleme sociale mai deosebite sau care nu au asigurare de sănătate.
Decizia înfiinţării unui astfel de cabinet a fost luată ca urmare a numărului mare de persoane de etnie rromă care nu sunt asigurate şi a celor cu probleme financiare foarte grave. Cabinetul medical social funcţionează de aproape cinci ani şi a fost construit cu sprijinul organizaţiei „Fundaţia pentru tineret Del“.
Sunt înscrise aproximativ 1.700 de persoane, dintre care 700 sunt rromi neasiguraţi, iar restul cetăţeni români.

Pacienţi mulţumiţi


Rromii sunt foarte mulţumiţi că au un cabinet al lor. „Aici primim toate îngrijirile de care avem nevoie, în spital nu ne bagă nimeni în seamă, suntem trataţi cu indiferenţă, pentru că ne zic că suntem ţigani şi că nu avem nimic“, a spus Lămâiţa Bubu, pacientă. Nici ceilalţi bolnavi nu au nimic împotrivă că acest cabinet este special pentru cetăţenii rromi. „Nu am nimic împotrivă. Suntem din zonă şi ne este mai uşor să venim aici. Ne place că primim îngrijirile de care avem nevoie. Toţi se poartă frumos cu noi“, a spus Maria Zaharia, pacientă. 

Dotări de ultimă oră


Cabinetul a luat fiinţă pentru a-i sprijini pe cei amărâţi. „Am vrut să facem acest cabinet pentru că era foarte necesar pentru cei din comunitate care nu erau asiguraţi şi nu puteau beneficia nici măcar de consultaţii. La noi consultaţiile sunt gratuite pentru ei, dar singura problemă rămâne aceea că sunt nevoiţi să-şi cumpere medicamentele cu bani“, a spus Daniela Văduva, asistentă medicală.
Cabinetul dispune de un ecograf, analizator urinar, aparat pentru testarea glicemiei şi EKG. „Avem toate dotările necesare pentru a putea interveni în cazul micilor urgenţe“, a mai spus Daniela Văduva. În prezent, la acest cabinet lucrează doi medici de familie, un medic pediatru, un medic pneumolog şi două asistente medicale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite