Consultări de formă pe marginea modificării Codului Fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicatele şi patronatele susţin că discuţiile din cadrul Comisiei de Dialog Social, ce vor avea loc astăzi la Ministerul de Finanţe, nu vor duce la modificări în normele de aplicare a ordonanţei de lărgire a bazei de impozitare.

„Nu vor exista modificări pentru că la nivelul Ministerului de Finanţe nu se ţine cont de părerea partenerilor sociali. Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, ne-a promis în urmă cu câteva săptămâni, când a fost aprobată Ordonanţa, că anul acesta nu se vor impozita drepturile de autor. Din Guvern a ieşit altceva", ne-a declarat Cezar Corâci, preşedintele Ugir 1903. Acesta acuză Guvernul că, prin această Ordonanţă, nu face altceva decât să-i sacrifice pe cei din economia reală şi să ia bani de la cine plăteşte şi în prezent.

Citiţi şi: Lucian Croitoru: „Nu ieşim din criză fără politici coerente”

Şi reprezentanţii sindicatelor susţin că întâlnirea de astăzi va aduce doar lămuriri. „Noi vrem să clarificăm modul de impozitare a tichetelor de vacanţă. Nici la drepturile de autor nu suntem lămuriţi. Nu ne aşteptăm la modificări pentru că Ordonanţa este deja aprobată, iar din ce am propus noi până acum nimic nu s-a luat în calcul", susţine Romulus Niţă de la Cartel Alfa. Niţă a adăugat că în cazul în care vor rămâne prevederi nelămurite este foarte posibil ca Guvernul să amâne din nou luni aprobarea normelor. În plus, atât patronatele, cât şi sindicatele susţin că pentru a respecta procedura, Executivul ar trebui să consulte şi Consiliul Economic şi Social.

Normele de aplicare a Ordonaţei de modificare a Codului Fiscal, publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, introduc criterii care îi vor împărţi pe cei remuneraţi în baza contractelor de drepturi de autor în mai multe categorii. Prima categorie este considerată cea a adevăraţilor lucrători independenţi, creatorii şi freelancerii, remuneraţi doar pe drepturi de autor, care vor contribui la pensii, şomaj şi sănătate cu sumele corespunzătoare unui cuantum total al veniturilor echivalent cu cel mult cinci salarii medii brute pe economie, anual.

Cea de-a doua categorie este cea a persoanelor care primesc lunar bani pe cartea de muncă, dar şi pe convenţii civile. Ei vor plăti de acum contribuţii de 16,5% pe cel mult cinci salarii medii brute, în fiecare lună. Potrivit reglementărilor din proiectul de norme, contribuţiile sociale se vor aplica venitului net, definit ca diferenţa dintre venitul brut şi cheltuielile deductibile (20%). Nici această prevedere nu este însă bătută în cuie.

Ce mai trebuie clarificat

După consultările de mâine ar putea fi introdusă şi o a treia categorie, a celor care lucrează pe carte de muncă şi, ocazional, au şi venituri pe contracte de drepturi de autor. Aceştia rămân în situaţia veche, nu plătesc nicio contribuţie socială. Valentin Mocanu, secretar de stat la Ministerul Muncii, a declarat că prevederea va apărea în normele finale, iar reprezentanţii patronatelor susţin că propunerea le aparţine.

Normele de aplicare a Ordonanţei specifică faptul că toate contribuţiile pe care cei remuneraţi pe drepturi de autor le vor plăti de luna aceasta vor fi considerate stagii de cotizare şi vor fi luate în calcul la determinarea pensiilor şi a indemnizaţiilor de şomaj.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite