Consultanţi pentru femeile maltratate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victimele violenţei domestice vor primi ajutor specializat. Reprezentanţi ai Serviciului de Asistenţă Socială din Baia Mare şi studenţi de la Universitatea de Nord au început, săptămâna aceasta, procesul de instruire.

Victimele violenţei domestice din Baia Mare vor primi ajutor specializat începând de anul viitor. O mână de oameni vor fi instruiţi timp de un an pentru a le face pe femeile bătute să treacă mai bine peste traumă. „Instruirea se face prin prisma proiectului «Tranzit», ce îşi propune creşterea accesului pe piaţa muncii a femeilor victime ale violenţei domestice”, spune coordonatorul proiectului, Bogdan Gavra.
Vor fi învăţaţi cum să se comporte cu femeile ce au fost maltratate de către soţii lor 80 de angajaţi ai Serviciilor de Asistenţă Socială şi 45 de studenţi de la specializarea asistenţă socială de la Universitatea de Nord din Baia Mare.

Violenţa nu are limită de vârstă 

În mediul familial, brutalitatea nu are limite de vârstă şi este în continuă creştere, majoritatea agresorilor fiind bărbaţi. La Centrul de prevenire şi combatere a violenţei din Baia Mare, aproape 50 de persoane au cerut ajutor specializat anul acesta pentru a trece de aceste probleme. Femeile şi copiii sunt de cele mai multe ori sacii de box ai bărbaţilor care nu ştiu pe ce să îşi verse nervii. Cei care au trecut pragul psihologilor şi sociologilor în căutarea unui ajutor demonstrează faptul că nicio vârstă nu este scutită de agresiune.

Mai multe victime decât în statistici

Asistenţii sociali băimăreni spun că le-au cerut ajutor şi persoane de 85 de ani. „Fenomenul nu apare doar în mediile sociale sărace, ci şi în rândul celor cu o educaţie superioară. Alcoolul, mediul, educaţia şi problemele materiale sunt doar câteva dintre cauzele manifestărilor nervoase”, precizează Gavra.
Totodată, cei care recurg la acte de violenţă sunt persoane care au trăit în copilărie astfel de experienţe. „Majoritatea femeilor agresate rămân în mediul familial, preferând bătaia decât ruşinea”, spune Gavra.
Acesta mai arată că există cazuri în care bărbaţii sunt agresaţi de nevestele lor, însă prea puţini au curajul să recunoască acest lucru în faţa instituţiilor abilitate. Proiectul „Tranzit” se va desfăşura pe perioada iulie 2009 – iulie 2010 în Baia Mare, fiind demarat de Serviciul Public Asistenţă Socială Baia Mare în parteneriat cu Suffolk County Council U.K, Fundaţia Bethany, Universitatea de Nord Baia Mare şi Asociaţia Municipiilor din România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite