Construcţiile au tras în jos investiţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezvoltatorii imobiliari şi-au îngheţat investiţiile în 2010
Dezvoltatorii imobiliari şi-au îngheţat investiţiile în 2010

Investiţiile în economia naţională au scăzut cu 17,2% în primele nouă luni ale anului comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, ajungând la 36,56 miliarde de lei (8,56 miliarde de euro), arată datele Institutului Naţional de Statistică. Declinul s-a înregistrat pe fondul reducerii cu 22,5% la lucrările noi de construcţii şi de peste 15% la utilaje.

Investiţiile concretizate în lucrări de construcţii noi s-au ridicat în intervalul menţionat la 19,11 miliarde de lei (4,47 miliarde de euro), iar cele în utilaje, inclusiv mijloace de transport, la 13,9 miliarde de lei (3,25 miliarde de euro).

Ca structură a investiţiilor realizate, sectorul industriei şi cel al comerţului şi serviciilor s-au bucurat de cea mai mare pondere. Peste 42,3% din investiţii s-au îndreptat către industrie şi 37,3% în comerţ şi servicii. În schimb, doar 14,3% din fonduri au fost alocate construcţiilor şi, mai puţin, respectiv 3,9%, în agricultură.

Mai puţine locuinţe finalizate

Lipsa de finanţare şi cererea redusă i-au determinat pe mulţi dezvoltatori să-şi îngheţe planurile de investiţii. În primele trei trimestre din 2010 s-au construit cu 6.038 de locuinţe mai puţin faţă de perioada similară a anului trecut, cele mai multe având finanţări privat.

Dezvoltatorii imobiliari susţin că românii nu mai dispun de lichidităţi, creditele ipotecare sunt greu de accesat, iar programul guvernamental „Prima Casă" nu a impulsionat construcţia de locuinţe noi. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite