Construcţie controversată lângă Casa Keber

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un târgujian şi-a construit un chioşc aproape lipit de clădirea monument istoric

Potrivit Ramonei Evulescu, purtător de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu, „o să fie efectuate verificări la faţa locului pentru a se stabili dacă există sau nu o autorizaţie de construcţie. Chiar în acest moment, un reprezentant al primăriei s-a deplasat acolo pentru a vedea ce se întâmplă“. Familia Boncea şi-a construit, în urmă cu mai mulţi ani, un chioşc aproape lipit de zidul Casei Memoriale Iosif Keber, lucru nepermis ţinând cont de regulile imobilelor monument istoric. A avut loc chiar şi un proces prin care s-a demonstrat că omul nu deţinea autorizaţie, însă mai târziu a obţinut-o.
Vecinii familiei Boncea au făcut o declaraţie pe pagina web www.domnuleprimar.ro, solicitând primarului o anchetă la faţa locului.
„Vă rog trimiteţi un inspector pe strada 11 Iunie 1848, în spatele Muzeului Keber şi creşă , unde cetăţeanul cu chioşcul lipit de muzeu s-a întins peste terenul pe care îl are în proprietate cu tot felul de construcţii ridicate ilegal. Noaptea se face un schelet metalic cu o prelată, peste câteva luni cade prelata şi se pune acoperiş de tablă şi pereţi şi gata construcţia“, explică un vecin în sesizarea depusă.

Vecinii, speriaţi de fiul familiei Boncea


Vecinilor familiei Boncea le este teamă să-şi dezvăluie identitatea din cauza fiului acesteia, care în urmă cu ceva timp a fost eliberat din puşcărie.
„În spatele chioşcului au loc chefuri nocturne cu beţii şi urlete. Nu putem să le zicem nimic, pentru că ne înjură şi ne este teamă de băiatul acestora care îşi cheamă toţi prietenii la băut. O altă problemă sunt construcţiile ridicate ilegal, la care lucrează sâmbăta şi duminica.  Nu ştiu cum i s-a permis să ridice un magazin lipit de muzeu“, spun, supăraţi, vecinii.
„Noi nu am dat autorizaţie pentru această construcţie şi vom trimite o adresă primăriei prin care solicităm să verifice dacă respectivul este autorizat“, a spus Pompiliu Ciolacu, director al Direcţiei Judeţene de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional. În Casa Memorială Iosif  Keber funcţionează acum Biblioteca de Artă cu acelaşi nume. Alexandra Andrei, responsabilă de această clădire, a declarat că problemele legate de acea construcţie sunt mai vechi.

Problemă veche


„Ne-a creat probleme şi acestea vor persista. În cazul în care la un moment dat vor începe lucrările de restaurare a casei nu ştiu cum vom amplasa schelele pe acea parte a clădirii. În spatele casei sunt deja câteva crăpături ca urmare a lucrărilor la chioşcul pe care l-a construit acolo. Potrivit legii trebuia să păstreze distanţă“. Directoarea Bibliotecii Judeţene consideră că doar pe pile s-a putut obţine o autorizaţie de construcţie atât de aproape de un monument istoric: „Nu trebuia să-i dea voie să construiască. Am avut şi proces cu acest om, în 1997, iar atunci nu avea autorizaţie. A obţinut-o apoi, prin pile“, a adăugat Andrei.
Familia Boncea nu a putut fi contactată pentru a-şi expune punctul de vedere.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite