Legea privind stocarea datelor telefonice, pe masa Curţii Constituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională va discuta o excepţie invocată de Comisariatul pentru Societate Civilă care a chemat în instanţă compania Orange, cu privire la dispoziţiile legii care permite stocarea datelor telefonice.

Conform comisarului genreral al organizaţiei, Ioan Prodan chemarea în judeacată a companiei Orange, cu care are contract pentru prestarea de servicii de telefonie mobilă, are ca scop obligarea respectării clauzelor contractuale ce privesc confidenţialitatea convorbirilor telefonice. 

"Am solicitat prin ordonanţă preşedinţială ca Orange să fie obligată să respecte contractele de furnizare privind intimitatea convorbirilor telefonice. Vrem să ridicăm excepţia de neconstituţionalitate şi să transferăm procesul la Curtea Constituţională, cerând Curţii anularea legii" a declarat în luna februarie Ioan Prodan.

Comisariatul pentru Societate Civilă susţine că Legea 298, care permite stocarea datelor nu respectă dispoziţiile mai multor articole din constituţie cum ar fi: secretul corespondenţei, viaţa intimă familială şi privată, libera circulaţie şi libertatea de exprimare.

Prodan considera Legea 298 face din "fiecare cetăţean român un posibil infractor". "Prin această lege se aduce o atingere la gravă în primul rând cetăţeanului de rând pentru că fiecare cetăţean pein această lege poate fi privit ca un infractor(...). Se încalcă demintatea poporulu român. Este o lege abuzivă care încalcă nişte drepturi constituţionale  garantate de statul român. (...) Este clar că nu se doreşte doar ambalajul bomboanei, ci se doreşte şi preluarea conţinutului a ceea ce există", a declarat Prodan. El a adăugat că această lege va servi intereselor unor persoane  corupte care se vor folosi de informaţiile şi datele preluate din convorbirile telefonice pentru "a şantaja oameni politici sau oameni publici în sensul de a le schimba opţiune sau a-i face să tacă".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite