Legea pensiilor nu are şanse să treacă de Curtea Constituţională - surse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea pensiilor nu are şanse să treacă de Curtea Constituţională - surse
Legea pensiilor nu are şanse să treacă de Curtea Constituţională - surse

Reprezentanţi din Ministerul Justiţiei au declarat vineri, pentru NewsIn, că proiectul Legii unitare a pensiilor, depus în Parlament, nu are "nicio şansă" să treacă în această formă de Curtea Constituţională.

"Magistraţii pensionari vor să se asocieze deja într-un sindicat pentru a contesta la Curtea Constituţională noua lege a pensiilor. Vă daţi seama că legea va genera din start 200.000 de cauze. Legea nu are şanse să se aplice în actuala variantă, pentru că încalcă atât Decizia 20/2000 a Curţii Constituţionale în ce priveşte Legea 19-2000, cât şi deciziile luate de CEDO, care prevăd că un drept câştigat nu mai poate fi luat. Experţii ministerului Justiţiei nu au fost consultaţi înainte de a se decide asumarea răspunderii Guvernului în Parlament", au afirmat angajaţii Ministerului Justiţiei, care nu au vrut să le fie făcut public numele.

"Putea fi impozitată diferanţa dintre pensia calculată pe baza contribuţiilor şi cât încasau lunar de la bugetul de stat cu până la 90-95% sau puteau fi îngheţate pensiile mari pe termen nelimitat. Ultima soluţie este de fapt singura variantă constituţională şi există şi o prevedere în legea pensiilor speciale, prin care se stabileşte că pensiile se actualizează cu salariile în plată", au explicat oficialii.

  • Nici Consiliului Superior al Magistraturii nu i s-a cerut să avizeze proiectul Legii pensiilor, pentru care Guvernul vrea să îşi asume răspunderea, au declarat pentru NewsIn oficiali ai Consiliului, deşi noua lege ar reevalua şi vârsta standard de pensionare pentru persoanele care vor fi integrate în sistemul de pensii din magistratură. Potrivit Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, "Plenul Consiliului Superior al Magistraturii avizează proiectele de acte normative ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti"

. "Aceste persoane nu şi-au obţinut pensia pe baza contribuţiilor, ci pe baza unor legi discriminatorii care au fost date pentru că s-a considerat că sunt nişte categorii mai importante. Faci asta atât timp cât ai resurse, însă când statul nu mai are această posibilitate, îţi păstrezi pensia, însă valoarea acesteia va fi mai mică", a zis Şeitan.

  • Proiectul de Lege a pensiilor va fi modificat, în sensul plafonării bazei de calcul pentru contribuţiile plătite la sistemul public de pensii, iar avocaţii şi reprezentanţii cultului romano-catolic vor plăti contribuţii la stat.
  • Până în 2030 vârsta de pensionare a femeilor va fi egală cu cea a bărbaţilor, respectiv de 65 de ani, iar pensiile se vor majora în raport cu inflaţia şi nu se va mai ţine cont de evoluţia salariului mediu pe economie, începând din 2010.
  • Noua lege a pensiilor va fi finalizată până în luna octombrie şi va fi aprobată în Guvern în luna decembrie, urmând ca în primul trimestru din 2010 să fie supusă dezbaterii Parlamentului pentru a fi aprobată.

"Fiecare contribuie la sistemul de pensii şi primeşte o pensie mai mare sau mai mică, în funcţie de contribuţia pe care a adus-o la bugetul de pensii. Am eliminat salariile bugetarilor de lux şi am rezolvat problema bugetarilor de lux, pe de o parte, atunci când am desfiinţat salariile de 30.000 euro ale şefilor de agenţii, iar odată cu legea salarizării unitare am pus capăt acestei practici a bugetarilor de lux, stabilind o ierarhie de la 1 la 12", a mai spus premierul Emil Boc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite