Constatarea amiabilă „te arde“ la asigurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constatarea amiabilă  „te arde“  la asigurare
Constatarea amiabilă „te arde“ la asigurare

Românii care şi-au tamponat maşinile nu s-au înghesuit să-şi rezolve constatarea accidentului la firmele de asigurări. Procedura constatării amiabile, intrată în vigoare de la 1 iulie, a degrevat doar în mică măsură birourile de accidente uşoare ale Poliţiei Rutiere.

Mai citiţi şi:
Tot ce trebuie sa stiti despre constatarea amiabila in caz de accident

Asiguratorii au semnat joi protocolul pentru constatare amiabilă
Unde sunt birouri pentru constatarea amiabilă a tamponărilor
adevarul.es 100.000 de şoferi n-au ştiut că au rămas fără puncte

Asigurătorii consideră că, după o perioadă minimă de „rodare” a informaţiilor, şoferii care îndeplinesc condiţiile constatării amiabile vor veni către ei cu mai multă încredere.

Unul dintre motivele pentru care şoferii nu se adresează direct asigurătorilor ar fi baza de date pe care trebuie s-o întocmească centrele de daune, aceasta urmând a fi operată în comun cu Poliţia Rutieră. Oamenii se tem însă că, la un moment dat, poliţia îi va sancţiona pentru încălcările legislaţiei rutiere.

Poliţia nu dă sancţiuni

Potrivit comisarului-şef Paul Toma de la Direcţia Poliţiei Rutiere, şoferii vor scăpa de amenzi în cazul tamponărilor uşoare, dar îşi vor „regăsi” greşelile în costul poliţei RCA (asigurarea de răspundere civilă auto).

„Autorităţile nu favorizează, de fapt, şoferii indisciplinaţi. Aceştia scapă de amenzi, dar, pe de altă parte, indisciplina în trafic va trece tot prin buzunarul lor. În locul amenzilor date de poliţie, cei care vor opta pentru procedura constatării amiabile vor fi «sancţionaţi» de asigurători la întocmirea RCA-ului pentru anul următor. Şi aceasta este tot o metodă de disciplinare a participanţilor la trafic. O disciplinare care va trece tot prin buzunarul celor care încalcă regulile,” a subliniat Paul Toma.

„Temuta” bază de date va avea o importanţă mai mare începând cu 1 ianuarie 2010, când se va pune în aplicare „sistemul bonus-malus” pentru RCA. Acest sistem va permite contorizarea tuturor incidentelor auto în care a fost implicat asiguratul.

 „Şoferii care produc accidente din vina lor vor avea o poliţă RCA mai scumpă în anul următor, indiferent de firma la care îşi fac asigurarea. Din contră, dacă nu au avut evenimente rutiere sau dacă nu au fost vinovaţi de producerea acestora, vor beneficia de un bonus”, a explicat Liviu Floarea, directorul adjunct al Direcţiei de Daune Bucureşti din cadrul societăţii Omniasig.

Vinovaţii sunt suspicioşi

La Centrul de Daune de pe Calea Griviţei, din sectorul 1 al Capitalei, şoferii erau împărţiţi în două tabere. Cei vinovaţi de producerea unor tamponări s-au declarat circumspecţi faţă de întocmirea bazei de date. Este admis însă faptul că procedura constatării amiabile te scuteşte de cozile interminabile de la birourile de accidente uşoare ale Poliţiei.

„Constatarea amiabilă e bună, elimină birocraţia întocmirii unui dosar de daune. Pe de altă parte, cred că baza de date accesabilă de poliţie ne poate aduce la un moment dat şi nişte amenzi”, a spus Daniel Iordache (32 de ani) din Bucureşti, un şofer care tocmai fusese implicat
într-un accident pentru că nu a acordat prioritate.

Păgubiţii sunt mulţumiţi

Pe de altă parte, păgubiţii consideră că noul procedeu de constatare îi scuteşte de alergătură. „Acum suntem la fel ca în statele europene. Nu mai trebuie să ne târâm pe la poliţie pentru o uşă înfundată sau o aripă îndoită. Sunt foarte încântat că terminăm mai repede cu formalităţile şi pot să merg cu maşina la reparat. Nu sunt vinovat eu de producerea tamponării şi mi se pare corect, dacă cealaltă persoană a acceptat vinovăţia, să terminăm cât mai repede. Oricum, şi la poliţie tot acest lucru se demonstra, aşa că de ce să mai stăm la cozi?”, a spus Cătălin Baciu (25 de ani) din Bucureşti.

Constatarea amiabilă, de şase ori mai rapidă

Potrivit inspectorilor Omniasig de la Centrul de Daune din sectorul 1 al Capitalei, „constatarea amiabilă direct la firmele de asigurări poate dura şi de şase ori mai puţin decât la poliţie”. Astfel, la firmele de asigurare, dosarul este finalizat în maximum o oră.

În comparaţie, constatarea accidentului la Poliţie durează câteva ore, apoi urmează încă un drum la asigurător pentru eliberarea documentului necesar la service pentru reparaţie.

Excepţii

Accidentele în care sunt implicate mai mult de două maşini, chiar dacă în urma acestora rezultă doar avarii minore precum şi accidentele  în care apar victime, vor fi declarate obligatoriu la poliţie. Tot la poliţie vor merge şi şoferii care nu se înţeleg cu privire la vinovăţia producerii accidentului.

Procedură

Şoferii implicaţi în accident se prezintă la asigurătorul la care vinovatul şi-a întocmit poliţa RCA.

Acolo primesc un număr de ordine şi li se înmânează câte un formular de constatare amiabilă, pe care îl completează.

Sunt preluaţi de un inspector de asigurări, care, pe baza declaraţiilor, le întocmeşte dosarul de daună.

După întocmirea documentelor, asigurătorul la care vinovatul are RCA emite un document de intrare în reparaţie, iar păgubitul poate merge la service cu maşina.

Vedeţi în continuare adresele şi numerele de telefon ale societăţilor de asigurări unde puteţi merge pentru constatarea amiabilă:

Iaşi: Unde găsiţi formularele de constatare amiabilă a accidentelor
Braşov: Constatul amiabil se depune la societatea de asigurări
Bucureşti: Puncte de lucru din Capitală pentru constatarea amiabilă
Bucureşti: Puncte de lucru din Bucureşti, Piteşti şi Târgovişte pentru constatarea amiabilă
Satu Mare: Unde sunt birouri pentru constatarea amiabilă a tamponărilor
Sibiu: Unde putem merge pentru constatarea amiabilă?
Timişoara: Unde sunt birouri pentru constatarea amiabilă a tamponărilor
Cluj: Unde puteţi declara accidentele uşoare
Reşiţa: Şoferii trebuie să aibă formularele de constatare amiabilă

Cum este primită măsura în ţară

Iaşi

Moldovenii mizează pe sinceritate

Conducătorii auto din Iaşi sunt siguri că formularul „Constatare amiabilă de accident“, valabil de la 1 iulie, va avea succesul scontat doar dacă şoferii vor fi sinceri unul cu celălalt. „Este bine pentru că eviţi să te mai plimbi la Poliţie pentru orice fleac. Cel care greşeşte e bine să fie cinstit, pentru că are ocazia să scape dintr-un incident fără să i se suspende permisul“, este de părere Ioan Anghel, taximetrist.

Nu toţi conducătorii auto sunt însă atât de optimişti. „Cred că va câştiga cel care va avea gura mai mare“, consideră Alexandra Răuţ, şoferiţă.

Aceeaşi părere este împărtăşită şi de şoferii din Piatra Neamţ, care se tem că vinovaţii vor scăpa de amenzi fără să mai fie verificaţi cu fiola. De asemenea, asigurătorii se tem că haosul de la Biroul de Tamponări se va muta la ei. „Şoferii români nu sunt atât de civilizaţi încât să nu facă scandal în stradă sau la asigurări”, a declarat Elena Giusanu, agent de asigurări.

Craiova

Poliţia a scăpat de-o grijă

În Craiova, numărul cazurilor de tamponări care ajungeau la poliţie a fost diminuat considerabil. „Din fericire pentru noi, numărul incidentelor minore din trafic în urma cărora şoferii ajung la poliţie a scăzut. În timp ce înainte aveam şi 40 de tamponări zilnic de care trebuia să se ocupe Poliţia, acum numărul lor nu depăşeşte cinci pe zi. Acum ne putem concentra mult mai bine asupra celorlalte probleme ale traficului rutier cu care ne confruntăm zilnic”, a declarat şeful Biroului Siguranţa Circulaţiei pentru Mediul Urban, subcomisarul Emil Zuican. 

„Cele câteva cazuri cu care ne-am confruntat nu ne-au pus nicio problemă până în prezent. Formularele de constatare amiabilă se eliberează odată cu asigurarea, iar cei care nu le au le pot ridica direct de la sediul nostru“, a precizat directorul ASIROM Dolj, Marius Flori.

Timişoara

Bănăţenii sunt reticenţi

Un singur accident rutier uşor fusese rezolvat până vineri, în Timişoara, prin constatare amiabilă la firmele de asigurări, deşi în ultimele trei zile au avut loc peste 120 de tamponări. „Şoferii cunosc noua lege şi sunt reticenţi. La Biroul de Accidente Uşoare e la fel de aglomerat. Conducătorii auto preferă calea clasică, adică să meargă cu documentele de la Poliţie la asigurări”, a spus subcomisarul Florin Bolbos, şeful Poliţiei Rutiere Timiş.

„Nu am avut clienţi pentru că lumea încă nu este obişnuită cu acest sistem de soluţionare a tamponărilor. Nu au existat campanii publicitare, dar, în timp, şoferii implicaţi în accidente se vor înţelege şi vor realiza că nu mai pierd atât de multă vreme dacă vin direct la noi”, a spus Laurenţiu Goţa, reprezentant al companiei Omniasig, din Timişoara.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite