Constatarea amiabilă, un început mai timid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constatarea amiabilă, un început mai timid
Constatarea amiabilă, un început mai timid

După cinci zile de aplicare, şoferii se declară mulţumiţi, iar asiguratorii sunt mai degrabă indiferenţi. Poliţiştii recomandă şoferilor să se doteze cu formulare de constatare pentru accidentele care se petrec în extra-program.

Luna iulie le-a adus conducătorilor auto o veste bună, odată cu intrarea în vigoare a constatării amiabile. Procedura îi scuteşte pe aceştia de drumurile  la secţiile de poliţie atunci când sunt implicaţi în tamponări sau accidente uşoare.
Într-o asemenea situaţie, dacă cei doi şoferi se înţeleg între ei, ajunge un drum pe la societatea de asigurare a celui care a produs accidentul, completarea formularului, constatarea daunelor şi treaba se rezolvă. „Procedura nu e valabilă când rezultă răniţi, când sunt implicate mai mult de două maşini sau sunt avariaţi stâlpi ori indicatoare rutiere, sau şoferii nu se pot înţelege” , atrage atenţia şeful Biroului Poliţiei Rutiere Municipale, subcomisarul Ionel Pop.

Se mişcă încet

Şeful Poliţiei Rutiere Bistriţa spune că după primele zile de aplicare a procedurii, s-ar părea că agenţii sunt mai puţin solicitaţi, însă că este oricum prea devreme pentru o analiză. În schimb, asiguratorii susţin că formularul nu a fost încă folosit. La Asirom Bistriţa, formularul de constatare amiabilă nu a fost solicitat până acum. Totuşi, inspectorii de daune îşi fac treaba ca şi înainte.
Directorul de la Astra Asigurări, Mircea Mocodean, afirmă că nu s-a schimbat nimic. „Cei care au RCA la noi vin să-şi procure şi formularul de constatare. În rest, trebuie să vină amândoi şoferii implicaţi în accident, dacă evident se înţeleg. Oamenii sunt informaţi în general ce este cu constatarea amiabilă”, spune Mocodean.

Şoferii sunt mulţumiţi

Bistriţenii cred că noua procedură îi scapă de bătaia de cap cu poliţiştii şi de amenzile pe care aceştia le aplică, dar se tem de bazele de date ale asiguratorilor.
„Mă bucur că scăpăm de amenzi. Am avut un astfel de accident. M-a lovit o şoferiţă care venea cu viteză, în spatele maşinii, exact când terminasem virajul, dar poliţistul mi-a dat mie amenda că n-am respectat prioritatea”, povesteşte Alin Cărăuşan.

Procuraţi-vă formulare

Valer Bâgiu, director la firma Total Taxi, se declară mulţumit de introducerea noului formular. „Avem 30 de maşini, lucrurile se simplifică acum. Sistemul este folositor mai ales când incidentele se petrec în alte oraşe, unde  este greu să mai stai să cauţi secţia de poliţie”, spune acesta. Poliţiştii le recomandă şoferilor să-şi procure formulare de constatare amiabilă a accidentelor de la asiguratorii la care şi-au făcut RCA.
„Se întâmplă de multe ori ca accidentele să se producă în afara programului de lucru al asiguratorilor. Evident că imediat a doua zi, şoferii trebuie să se prezinte la asigurator”, recomandă Ionel Pop.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite