Constanţa : Jean Constantin şi Ion Dichiseanu au ridicat „Toate pânzele sus“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 32 de ani de la turnarea peliculei „Toate pânzele sus“, doi dintre eroii filmului, Jean Constantin („Ismail”) şi Ion Dichiseanu („Pierre Vaillant”), au asistat, ieri, la plecarea navigatorilor Marius (54 de ani) şi Cătălina Albu (45 de ani) pe urmele goeletei „Speranţa”.

 Din portul turistic Tomis, la bordul velierului „Phoenix”, cei doi exploratori şi-au început călătoria care va reface drumul închipuit de Radu Tudoran în celebrul său roman.

Jean Constantin, recent externat, s-a bucurat că are ocazia să se îmbrăţişeze cu Ion Dichiseanu şi a retrăit momentele filmărilor, care „parcă au fost ieri“. Actorul născut pe meleaguri constănţene nu a ratat ocazia de a spune una dintre replicile amuzante ale bucătarului Ismail, „Întâi mancam şi pe urmă luptam“, care a stârnit zâmbete printre cei aflaţi în port.

Cei doi actori şi-au amintit de filmările care au durat mai bine de doi ani şi de câteva dintre peripeţiile prin care au trecut. „Am venit cu emoţie să mă întâlnesc cu Jean.

Îmi pare rău că unii au dispărut şi cea mai mare bucurie ar fi fost să ne întâlnim cu tot echipajul, cu toată distribuţia filmului. Dumnezeu nu negociază, dar spiritul lui Ilarion Ciobanu sau Colea Răutu pluteşte“, a spus Dichiseanu, care a venit special de la Bucureşti pentru a participa la plecarea velierului „Phoenix”.

Nu se tem de piraţi

Expediţia va dura mai bine de doi ani, cu mici întreruperi pe timpul iernii, când nu se va putea traversa strâmtoarea Magellan. „Ideea mi-a venit în copilărie, când am citit cartea şi de atunci m-am simţit pregătit“, a spus exploratorul Marius Albu înainte de a ridica ancora.

Cei doi băcăuani se află la cea de-a treia expediţie de durată pe apele lumii. Cătălina Albu s-a ocupat de provizii, dintre care nu lipsesc câteva conserve cu ciorbă de burtă şi cu sarmale, care să le amintească de ţară oriunde s-ar afla.

Ambarcaţiunea va străbate Marea Neagră, Marea Mediterană, Marea Roşie, Oceanul Atlantic şi Oceanul Pacific, iar Marius Albu s-a arătat încrezător că va trece peste toate dificultăţile care le-ar putea apărea în cale, inclusiv de piraţi.

În portul turistic Tomis s-au aflat şi câţiva membri ai Ligii Navale Române-filiala Constanţa, care le-au înmânat celor doi exploratori mai multe obiecte care să le amintească de această plecare şi care să le poarte noroc. Printre acestea se numără o revistă despre velierul „Mircea cel Bătrân” şi o carte despre navigaţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite