Constanţa, port pentru petrolul kazah

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, a fost primit ieri în cadrul unei vizite de stat, la Cotroceni, de către preşedintele Traian Băsescu. Asistaţi de delegaţii ale

Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, a fost primit ieri în cadrul unei vizite de stat, la Cotroceni, de către preşedintele Traian Băsescu.

Asistaţi de delegaţii ale oamenilor de afaceri şi politicieni, Nazarbayev şi Băsescu au primit salutul gărzii de onoare pe platoul Marinescu al palatului prezidenţial, după care cei doi preşedinţi au avut o întâlnire tête-à-tête, urmată de discuţii şi de semnarea a două acorduri economice.

Vizita lui Nazarbayev în România a avut loc la doar două zile după ce Comisia Europeană a dat avizul preluării de către compania kazahă de stat KazMunaiGaz a 75 la sută din acţiunile Rompetrol.

Tranzacţia, în valoare de câteva miliarde de dolari şi care urmează să fie finalizată la sfârşitul acestei săptămâni, a fost menţionată în declaraţiile oficiale ale celor doi şefi de stat. Dinu Patriciu, preşedintele Grupului Rompetrol, nu a fost prezent la discuţiile dintre delegaţiile oficiale de la Cotroceni.

Susţinem candidatura Kazahstanului la OSCE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la încheierea discuţiilor că România "va susţine fără rezerve" candidatura Kazahstanului la preşedinţia OSCE, în 2009, ţară considerată un partener.

Preşedintele kazah, sosit în România, în cadrul unui turneu european în Slovacia, România şi Ungaria, menit a consolida relaţiile economice ale ţării sale cu Uniunea Europeană, a obţinut sprijinul României pentru susţinerea candidaturii Kazahstanului la preşedinţia OSCE, în 2009.

Şeful statului român a declarat că România este interesată de o "consolidare foarte puternică a relaţiei bilaterale cu Kazahstanul, Azerbaidjanul şi Turkmenistanul".

"Constanţa înseamnă ieşirea către lume"

"În ce priveşte relaţiile economice, unul din obiectivele prioritare este sectorul petrol-gaze.

În acest sens aş vrea să menţionez semnarea în toamna acestui an a acordului de achiziţionare de către compania KazMunaiGaz a pachetului de acţiuni de 75 la sută din Rompetrol", a declarat preşedintele Nursultan Nazarbayev, în declaraţia comună cu preşedintele Traian Băsescu. Cei doi preşedinţi au mai discutat chestiuni privind proiectele Nabucco şi conducta Constanţa - Trieste.

"Pentru noi, Constanţa înseamnă ieşirea către lume, ieşirea către Europa", a declarat Nursultan Nazarbayev.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite