Constanţa, oraşul cu cei mai mulţi miliardari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit “Adevărul 500 miliardari”, 24 dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Dobrogea sunt sau îşi desfăşoară activitatea în Constanţa. Cel mai bogat constăn­ţean este Corneliu Idu, cu 250-270 milioane de euro. Omul de afaceri este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai importanţi armatori români.  

Cei mai mulţi oameni de afaceri din Dobrogea s-au orientat către turism şi imobiliare. Importante investiţii se derulează în domeniul hotelier, unde majoritatea proprietarilor desfăşoară şi afaceri imobiliare. Profitabile se dovedesc şi activităţile portuare şi de shipping, forajul marin şi terestru aducând venituri importante.

Petrol şi shipping

Pe regiuni, Dobrogea ocupă poziţia şase ţinând cont de averile celor incluşi în clasament, cu 1,6 miliarde de euro, situându-se după Bucureşti - 22 miliarde de euro, Transilvania - 6,3 miliarde de euro, Moldova - 4,2 miliarde de euro, Muntenia - 2,3 miliarde de euro şi Banat - 1,8 miliarde de euro. Următoarele regiuni în top sunt Crişana, cu 940 de milioane de euro, şi Oltenia, cu 910 milioane de euro.

După Corneliu Idu, în topul miliardarilor dobrogeni se află Gabriel Valentin Comănescu, a cărui avere este estimată la 180-200 milioane de euro. Comănescu deţine Upetrom, cea mai mare companie de extracţie petrol şi gaze din ţară.

Omul de afaceri Gheorghe Bosânceanu controlează Şantierul Naval Constanţa, clubul de fotbal Farul, trustul de presă Cuget Liber şi Histria SA. Companiile sale sunt evaluate la aproximativ 87 milioane de euro, iar averea Bosânceanu la 160-170 milioane de euro.

Miliardari populari

Printre cei mai cunoscuţi bogaţi ai Dobrogei se numără fostul internaţional român Gheorghe Hagi, primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, ultimii doi având fiecare o avere estimată la aproximativ 10 milioane de euro.

Hagi desfăşoară afaceri în domeniul hotelier şi imobiliar, având o avere estimată la 47-50 milioane de euro. De asemenea, cariera de jucător şi antrenor i-a mai adus câteva milioane de euro, la fel ca şi contractele de publicitate cu firme precum BMW, Vodafone sau Gillette.

Pe de altă parte, cel mai bogat tulcean este Cornel Constantin Georgescu, cu o avere estimată la 40-43 milioane de euro. Georgescu desfăşoară afaceri în construcţii şi turism. “Mizez pe imobiliare, un domeniu care va fi profitabil mulţi ani de acum înainte”, a spus omul de afaceri.

Corneliu Idu, cel mai bogat dobrogean

Este absolvent al Academiei de Marină “Mircea cel Bătrân”, a fost director general la Navrom până în 1990 şi mai apoi comandant de navă. Îi place să fie “propriul stăpân”, iar pentru asta îşi începe programul de lucru la 5.50 în fiecare dimineaţă. Îi place sportul şi a investit cinci milioane de euro într-un club de tenis.

image

Mizez pe imobiliare, un domeniu care va fi profitabil mulţi ani de acum înainte

image


Cornel Constantin Georgescu
om de afaceri

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite