Râuri de păcură în Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitorii şi locatarii au strâns ieri păcura revărsată pe străzile oraşului Constanţa
Muncitorii şi locatarii au strâns ieri păcura revărsată pe străzile oraşului Constanţa

Zeci de familii s-au trezit ieri-dimineaţă cu păcura la poartă după ce nişte hoţi au găurit din greşeală conducta de combustibil.  Peste două tone de produs petrolier au ajuns pe stradă. Inspectorii de mediu spun că localnicii nu mai sunt în pericol, dar s-ar fi putut produce o tragedie.

Constănţenii care locuiesc pe strada Theodor Speranţia din cartierul KM 5 au simţit în toiul nopţii mirosul puternic de produs petrolier. Când au ieşit din case, oamenii au văzut că păcura se întindea pe o suprafaţă de peste 200 de metri pătraţi, până aproape de uşile lor. Imediat, localnicii au sunat la 112. Cantităţi mari de păcură s-au strâns şi în gropile din imediata apropiere.

Oamenii s-au speriat, crezând că păcura le va ajunge în case, mai ales că atunci când plouă cartierul este inundat. „Locuiesc de şapte ani pe strada asta, parcă e blestemată. În iunie ne-am inundat şi am pus copilul pe şifonier să-l scap. Acum, mi-e frică să nu-mi intre păcura în casă ", a spus Iuliana Damian (34 de ani).

Vasile (35 de ani) a fost trezit în toiul nopţii de vecini. „M-au trezit şi m-au pus să-mi mut maşina. Dacă nu o luam eu, mi-o lua păcura şi o ducea pe liniile ferate", spune bărbatul, arătând spre produsul petrolier care i-a ajuns în faţa porţii.

Strada din cartierul mărginaş este locuită în mare parte de rromi care obişnuiesc să sustragă combustibil. „Au vrut să fure benzină şi au greşit conducta. Gaura este făcută cu o friză şi nu are mai mult de 20-25 de milimetri", a declarat Bela Fazakas, unul dintre directorii Oil Terminal.

Pericol

Produsul petrolier a ajuns în canalizări. Angajaţii companiei petroliere au vidanjat sistemul de preluare a apelor pluviale pentru a preveni deversarea păcurei în mare. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea şi ai Regiei Autonome Judeţene de Apă Constanţa au ajuns şi ei la solicitare. „Am închis vanele de legătură şi staţia de epurare Constanţa Sud, astfel încât acestea nu au fost afectate de poluare", a declarat Irina Oprea, purtătorul de cuvânt al Regiei Autonome Judeţene de Apă.

După mai bine de două ore, autorităţile au reuşit să delimiteze zona de poluare. Peste păcură a fost aruncat material absorbant. „Pericolul de contaminare al reţelei de canalizare era imens, iar păcura ar fi putut ajunge în mare. Din fericire, produsul nu este uşor inflamabil, altfel s-ar fi produs o catastrofă", a declarat Senol Zevri, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa.

“În iunie ne-am inundat şi am pus copilul pe şifonier să-l scap. Acum mi-a fost frică să nu-mi intre păcura în casă."
Iuliana Damian 34 de ani

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite