UPDATE Poliţistul Zaharia, spaima vedetelor de pe litoral, caracterizat de şefii săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inamicul nr. 1 al şmecherilor cu bolizi care ajung în staţiunile de la malul mării este agentul Zaharia. El a amendat persoane cunoscute precum Cornel Penescu, Andreea Bănică sau Cristina Rus. Agentul-şef Cristinel Zaharia a stabilit un record judeţean la „săltat“ permise pentru viteză. În 2008 a lăsat fără carnet 350 de şoferi vitezomani.

UPDATE: Îl stimează și șefii!

„Ne-am dori să avem mai mulţi poliţişti ca el. Este foarte corect şi dedicat muncii sale“, a arătat inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie a Judeţului (IPJ) Constanţa, comisar-şef George Popa, la rândul său fost polițist la Rutieră. Șeful IPJ nu și-a ascuns mândria pentru subordonatul său. „Munca la Rutieră este foarte solicitantă, mulți fug de ea, pentru că trebuie să faci față programului foarte încărcat, cu ore de teren în orice condiții meteorologice, ceea ce nu înseamnă că scapă de sarcinile de birou. Provenind din acel sistem, cu atât mai mult mă bucur că agentul-șef Zaharia a reușit să-și creeze această faimă“, a conchis inspectorul-șef George Popa.

„Fără a jigni pe nimeni, agentul Zaharia este ca un fel de pecete al Serviciului Rutier Constanţa. Când îl repartizăm pentru o misiune, stăm liniştiţi că situaţia este sub control. Este un om care se descurcă şi singur, dar care ştie de asemenea să lucreze în echipă“, a declarat comisarul-şef Adrian Rapotan, adjunctul inspectorului şef al IPJ Constanţa.

„Îl apreciem pe agentul Zaharia pentru că este extrem de implicat şi devotat. Tocmai de aceea, în afara misiunilor pe care le primeşte zilnic îl folosim şi în 95% dintre misiunile de însoţire a oficialităţilor“, a spus comisarul Constantin Bădângă, şeful Biroului Drumuri Naţionale şi Europene din cadrul Poliţiei Rutiere Constanţa.

„Îl cunosc pe Cristinel Zaharia de patru ani. Este punctual, este foarte ordonat, este dedicat profesiei sută la sută. Ar trebui să constituie un exemplu pentru poliţiştii mai tineri pentru că este foarte ferm în aplicarea legii“, a spus comisarul Tudorel Dogaru, şeful Biroului Accidente din cadrul Poliţiei Rutiere Constanţa.

Pentru intransigenţa sa, agentul Cristinel Zaharia (35 de ani) de la Poliţia Rutieră Constanţa şi-a căpătat porecla de „pitbull-ul de la Rutieră". Cine pică în mâna lui după ce a încălcat legea nu scapă fără amendă, chiar dacă se numeşte Cornel Penescu, Cristina Rus sau Andreea Bănică.

CRISTINEL ZAHARIA, PITBULL-UL POLIŢIEI RUTIERE CONSTĂNŢENE 

În 2009, Zaharia a fost singurul agent din poliţia constănţeană avansat la „excepţional". Cristinel Zaharia lucrează de şapte ani ca agent al Serviciului Judeţean al Poliţiei Rutiere - Compartimentul Impunere Norme Rutiere şi Însoţiri.

Recordman în sancţiuni

„Am intrat în Poliţie din curiozitate, am vrut să văd cum este meseria de poliţist şi dacă pot face faţă. La terminarea şcolii de agenţi aveam de ales între Constanţa, Bucureşti şi Ialomiţa şi am optat pentru Constanţa", povesteşte agentul-şef Zaharia. A fost repartizat la postul de Poliţie Mihai Viteazu, iar primul său caz a fost o tâlhărie: un bărbat fusese jefuit de doi copii. Cazul i-a rămas în memorie. „Erau doi copii dintr-o familie dezorganizată. Cred că au făcut-o din cauza sărăciei", a spus poliţistul.

Nu şi-a găsit însă adevărata chemare până când nu a cunoscut munca de Poliţie Rutieră, iniţial, pe raza localităţii unde lucra. Şi-a dorit foarte mult să rămână în domeniu şi a reuşit să fie transferat la SPR în 2003. În scurt timp a devenit spaima şoferilor şi mândria colegilor săi. Primul record l-a stabilit în 2008, când a „săltat" 350 de permise numai pentru încălcarea vitezei legale, fără a le mai calcula pe celelalte, reţinute din alte motive.

Incidentul „Penescu"

Şi-a definitivat reputaţia de „pitbull" pentru vecie în anul 2007 când a fost protagonistul unui incident cu o vedetă din lumea fotbalului, Cornel Penescu, patronul FC Argeş.

„Lucram cu două echipe radar în Valu lui Traian când ni s-a comunicat prin staţie că un Mercedes de culoare vişinie, circulând dinspre Constanţa spre Bucureşti, nu a oprit la semnal şi avea viteza de 131 de kilometri la oră. Am reuşit să-l oprim. După ce mi-am declinat calitatea mi-a spus: «Ce, nu ştii cine sunt? Sunt Penescu. Trimite-mi amenda acasă». A închis geamul şi a plecat", îşi aminteşte poliţistul.

Zaharia nu s-a lăsat intimidat şi a pornit în urmărirea lui. „L-am blocat în trafic la Murfatlar. A ieşit tevatură şi, credeţi-mă, şi-a pus în valoare toate calităţile dobândite în afara terenului de fotbal. A refuzat să prezinte actele, iar în final a fost amendat şi i-am suspendat dreptul de a conduce", a spus poliţistul.

Vedete la volan

Nu numai Penescu a dat nas în nas cu pitbullul rutierei. În anii 2007 şi respectiv 2008, două blonde celebre, Cristina Rus şi Andreea Bănică, au intrat în vizorul poliţistului. „Încălcaseră regimul legal de viteză şi au fost sancţionate ca atare. S-au comportat normal, aş spune, în situaţia dată", îşi aminteşte poliţistul. Cele mai „tari" maşini pe care le-a tras pe dreapta vreodată au fost un Aston Martin şi un Mercedes SLR Mc Laren, conduse de doi român stabiliţi în SUA. Circulau cu 160 şi, respectiv, 180 kilometri la oră în afara localităţii. Pe amândoi i-a lăsat fără carnet.

Nu s-a temut să aplice sancţiuni nici când a avut de-a face cu un ofiţer de poliţiei superior în grad. „Se numea Ion Nistor şi era la acea dată subcomisar. Era în vădită stare de ebrietate şi a trebuit să-l încătuşăm, pentru că se opunea. L-am băgat în dubă şi a încercat să iasă pe geam", a declarat poliţistul.

Însoţitorul oficialităţilor

Agentul este trimis la misiuni de însoţire pentru majoritatea oficialităţilor care vin pe litoral. De-a lungul anilor, a condus maşina antemergător numărul 1 pentru Traian Băsescu, Roberta Anastase, Emil Boc, Adrian Năstase, Ion Iliescu sau Bogdan Olteanu. Anul trecut, Cristinel Zaharia a fost singurul agent al SPR avansat în grad la excepţional. „Ne-am dori să avem mai mulţi poliţişti ca el. Este foarte corect şi dedicat muncii sale", susţine inspectorul-şef al Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Constanţa, comisar-şef George Popa.

Onoarea uniformei

Agentul-şef nu s-a dezis nici anul acesta. A suspendat deja în primele şase luni dreptul de a conduce pentru 120 de şoferi şi are de gând să fie necruţător în continuare, cu toate că, spune el, de multe ori a fost „îmbiat" cu bani ca să închidă ochii. „Mi-a oferit un conducător 100 de milioane de lei vechi. Avea banii în sân, cred că venea de undeva dinspre Tulcea. I-am reţinut permisul pentru că depăşise viteza cu peste 50 de kilometri la oră. Ţin foarte mult la onoarea uniformei pe care o port şi nu aş putea să pornesc pe drumul acesta, care este fără întoarcere", a explicat Zaharia.

„Este o meserie plină de privaţiuni"

Când nu se află la muncă, Cristinel Zaharia este mândrul tată al unui băieţel în vârstă de 7 ani, Alexandru, care îi seamănă ca două picături de apă. „Sunt mândru de tati", a spus Alexandru Zaharia. „Nu ştiu dacă-mi doresc ca fiul meu să ajungă şi el poliţist. Este o meserie frumoasă, însă este plină de privaţiuni", ne-a explicat agentul. Modelul său în viaţă au fost părinţii şi îşi doreşte ca şi fiul său să aibă multe de învăţat de la el.

„Părinţii mi-au dat primele lecţii de viaţă şi primele sfaturi referitoare la viitorul meu comportament în societate. De la ei am învăţat că onestitatea este cea mai importantă", a spus agentul.

„Incoruptibilul" de la Rutieră

Agentul-şef Cristian Zamfir (35 de ani) a lăsat fără permis primari, deputaţi, interlopi, un preşedinte de consiliu judeţean şi chiar pe propriii lui colegi. Supranumit şi „Incoruptibilul", poliţistului de la Rutieră i s-a dus vestea în ţară că nu se lasă înduplecat de nume, funcţii sau de ameninţări atunci când şoferii încalcă regulile.

Printre VIP-urile din trafic amendate se numără şi fostul ministru al Educaţiei, deputatul Cristian Adomniţei, prins anul trecut de agentul Cristian Zamfir gonind cu 155 de kilometri la oră într-o localitate din Vaslui. Deşi ştia cine este, poliţistul nu a închis ochii la abaterea lui Adomniţei şi i-a suspendat permisul pentru 90 de zile.

Vasile Mihalachi, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, a rămas şi el simplu pieton după ce a fost prins rulând cu peste 100 de kilometri la oră în localitate.

Preşedintele tribunalului, pieton

Nici Nicolae Parpalea, preşedintele Tribunalului Vaslui, nu a fost mai norocos. Tot din cauza vitezei, magistratul a fost lăsat fără permis timp de trei luni. Deşi în ultima perioadă nu a mai făcut „victime" în rândul VIP-urilor, Zamfir îşi păstrează media lunară de ridicat
premise.

„În ultima lună am luat 20 de carnete, iar în total, de la începutul anului, am reţinut aproximativ 130 de permise de conducere, cele mai multe pentru viteză şi consum de alcool", ne-a declarat „Incoruptibilul". Cristian Zamfir a fost angajat la Poliţia Vaslui în urmă cu opt ani, iar de atunci a lăsat fără carnet peste 1.500 de şoferi.(Bogdan Ogrinj)

Agentul care nu iartă pe nimeni

Agentul de circulaţie Sorin Tătaru (31 de ani) de la Serviciul Rutier din Tulcea a reuşit performanţa de a suspenda permisele auto a două vedete în decurs de trei zile. Luna trecută. Victimele poliţistului tulcean au fost artistul hip-hop Dragoş Gărdescu, zis „Puya", şi fotbalistul Sabin Ilie.

„Puya a condus cu 145 de kilometri la oră şi eu l-am oprit, între Saraiu şi Topolog. A motivat că se grăbea spre Capitală", a povestit Tătaru. Ghinionul s-a abătut şi asupra fotbalistului Sabin Ilie, care a fost tras pe dreapta. „Am realizat că este Sabin Ilie după ce l-am legitimat. Conducea cu peste 150 de kilometri la oră", a mai spus poliţistul. Roxana Glăvan

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite