Meniu de caniculă în grădinile Zoo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Animalele primesc alimente congelate pentru a rezista la temperaturile ridicate. Urşii şi tigrii suportă cel mai greu căldura. Apă rece, peşte, legume şi fructe îngheţate – aşa arată meniul pe care îl primesc exemplarele din parcurile zoo de la Constanţa şi Călăraşi pentru a fi protejate de arşiţă.

Pe caniculă, cei mai fericiţi sunt delfinii-vedetă ai Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa: bazinul Delfinariului este acoperit cu o copertină, astfel încât Pei-Pei, Ni-Ni şi Chen-Chen să nu fie afectaţi de soare. Apa din bazin are o temperatură constantă de 19 grade Celsius, graţie unui sistem geotermal de răcire şi încălzire.

„Menţinem temperatura cu greu, pentru că la amiază, la nivelul apei este la fel de cald ca afară", spune muzeograful Angelica Curlisca, şef de secţie al complexului. Ca să fie ţinute în formă, mamiferele sunt hrănite zilnic cu câte 6-8 kilograme de peşte şi calamar aduse special din Norvegia.

Nici delicatesele nu le mai priesc

Cele mai expuse la caniculă sunt păsările şi animalele din microrezervaţie: cerbi, mufloni, căprioare, ponei, dihori. Acestea stau chiar în soare, în ţarcuri şi padocuri, la 40 de grade Celsius. Este atât de cald, încât animalele preferă să iasă din adăposturi doar dimineaţa şi seara sau atunci când sunt momite cu mâncare. „Le oferim mai multe legume şi fructe, în special morcovi şi mere, dar nu prea vor să mănânce. Suferă de căldură", explică muzeograful Georgeta Stan.

Angajaţii au grijă să împrospăteze periodic apa din jgheaburi, iar cerbii au parte şi de o bălăceală în câteva bălţi mici făcute în pământ, pentru ca ei să se poată răcori.

Un duş la două ore

La grădina zoologică din Călăraşi, urşii îşi petrec ziua răcorindu-se în apă sau dormind în adăpost. Pentru ei, îngrijitorii au refrigerat peştele şi le dau numai apă rece. „Toate animalele beneficiază de multă apă rece, fructe şi legume îngheţate, iar din două în două ore stropim fiecare adăpost", explică Cristian Tatavura, directorul Grădinii Zoologice.

Tigrii siberieni suportă cel mai greu căldura. De altfel, aceste exemplare consumă cea mai mare cantitate de apă dintre toate exemplarele grădinii. Vara, tigrii se retrag în umbra cuştilor, de unde nu ies decât seara, când se lasă răcoarea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite