Marea Neagră şi fierbinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apa mării a ajuns ieri la temperatura-record de 30 de grade Celsius. Specialiştii afirmă că această situaţie este cauzată de aerul fierbinte venit dinspre Sahara şi Rusia. Biologii spun că asemenea temperaturi-record ale apei afectează crustaceele, peştii şi moluştele. Sănătatea oamenilor nu este în pericol. 

Apa Mării Negre a atins ieri 30 de grade Celsius, valoare în premieră, susţin specialiştii. „Lucrez de 37 de ani la Centrul Regional, dar nu am văzut şi nici nu am auzit de valori de 30 de grade în apa mării. În trecut s-au înregistrat temperaturi de maximum 27,5 grade", a declarat Ion Păun, şeful Serviciului de Prognoză din Constanţa. Specialistul a adăugat că temperatura normală pentru această perioadă este de 23 de grade Celsius.

Scade oxigenul din apă

Medicii susţin că temperatura ridicată a apei Mării Negre nu afectează sănătatea turiştilor. „Doar radiaţiile sunt periculoase", a afirmat Victoria Braga, medic microbiolog. În acest moment, 160.000 de turişti îşi petrec vacanţa pe litoral.

Pentru vietăţile marine însă, creşterea cu câteva grade a temperaturii apei este fatală. „Va scădea nivelul oxigenului din apă. Cum temperatura ridicată a apei mării este în strânsă legătură cu nivelul oxigenului din apă, ne aşteptăm la mortalităţi de crustacee, peşti şi moluşte. În mod normal, aceste vietăţi trăiesc în ape care au maximum 25 de grade Celsius", a precizat biologul Dragoş Micu.

Weekend canicular

Meteorologii avertizează că astăzi temperaturile vor ajunge la 34 de grade Celsius, maxime care se vor înregistra la Bucureşti şi Călăraşi. În vestul, nordul şi centrul ţării nu se vor depăşi 30 de grade Celsius, la Cluj-Napoca fiind prognozate cel mult 27 de grade.

Mult mai ridicate sunt maximele din Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, unde se vor înregistra 32 de grade Celsius la Drobeta-Turnu Severin, 34 la Giurgiu şi Tulcea. În Moldova, 30 de grade se vor depăşi în partea sudică, adică Focşani şi Galaţi, la Suceava vremea fiind mai blândă, cu temperaturi de cel mult 27 de grade Celsius.

Chiar dacă nu va fi caniculă, adică nu se depăşesc 35 de grade, vremea va fi greu de suportat întrucât în mai multe zone indicele de confort termic va depăşi pragul critic, de 80 de unităţi. „Am avut mai multe zile în care s-a depăşit acest indice chiar şi la temperaturi mai mici de 35 de grade Celsius, ceea ce e mai puţin obişnuit", a declarat meteorologul Dumitru Baltă.

La sfârşitul săptămânii, România se va afla sub cod galben de caniculă, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie. Vineri, temperaturile maxime se vor situa în jurul a 35 de grade Celsius, cu câteva excepţii, în sudul ţării.

Sâmbătă şi duminică, temperatura va urca la 38 de grade, cu maxime mai mari în sud- estul şi sud-vestul ţării. Tot aici se va depăşi pragul critic al indicelui de confort termic. (A contribuit Mariana Bechir)

Măsuri anticaniculă

- Evitaţi expunerea prelungită la soare mai ales între orele 11.00 şi 18.00.
- Consumaţi cel puţin trei-patru litri de lichide pe zi, precum şi multe fructe şi legume.
- Menţineţi legătura cu rudele şi cu vecinii despre care ştiţi că sunt singuri acasă şi verificaţi dacă se simt bine.
- Apelaţi 112 numai în caz de urgenţă medicală.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite