VIDEO Mardeiaşul-şef şi afacerile din vânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cati Hristu, primarul comunei Cogealac, şi cinci dintre localnicii care au asediat parcul eolian CEZ au fost săltaţi de anchetatori, iar aseară au fost duşi la judecător cu propunere de arestare.  Edilul este învinuit că a declanşat o răzmeriţă ce a implicat 150 de persoane şi un buldozer pentru demolarea eolienelor, de supărare că cehii nu au amplasat turbine pe pământul său.

Conflictul de luni dintre primar şi muncitorii de la eolienele CEZ, soldat cu cinci oameni împuşcaţi, este doar ceea ce se vede la televizor. De fapt, rivalitatea este la nivelul companiilor care vor să dezvolte aceste proiecte, pentru că aici este vorba de investiţii de miliarde de euro şi de profituri uriaşe pe viitor.

De ce profituri uriaşe? Pentru că energia eoliană este de trei ori mai scumpă decât cea clasică, datorită stimulentelor oferite de legislaţia din România investitorilor din acest domeniu. Potrivit angajamentelor faţă de Uniunea Europeană, 24%  din consumul de energie din România trebuie să provină din surse regenerabile în anul 2020, faţă de 17%, cât era în 2005.

Interesele primarului

În timp ce reprezentanţii firmei CEZ au obţinut autorizaţia Consiliului Judeţean Constanţa pentru a construi pe terenurile Fântânele-Cogealac cel mai mare parc terestru de eoliene din Europa, primarul Hristu a bătut palma pentru un scop identic cu reprezentanţii firmei Eolica Dobrogea, care asigură managementul proiectului spaniolilor de la Iberdrola, tot din acea zonă. Ca urmare, a refuzat să autorizeze lucrările cehilor.

Procurorii au stabilit în cursul anchetei că supărarea primarului nu era una legată doar de acte, ci şi de bani: dacă spaniolii obţineau contractul, pe terenurile sale ar fi fost amplasate 60-80 de turbine eoliene şi pentru fiecare ar fi obţinut o taxă de 3.000 de euro pe an. Cehii nu au pus decât 15 generatoare de electricitate pe terenurile sale, ceea ce îi diminua simţitor veniturile.

Primarul Cati Hristu declara, pentru „Adevărul", în luna mai, că degeaba a cumpărat CEZ acele parcele, din moment ce terenul dintre ele aparţine proiectului Iberdrola, singurul care ar putea fi realizat acolo. Asta în condiţiile în care între două turbine trebuie să existe o distanţă minimă de 700 de metri.

În replică, reprezentanţii CEZ au spus că au analizat atent proiectul de 1,1 miliarde de euro, atât tehnic, cât şi juridic, înainte de a-l achiziţiona şi că nu există niciun motiv real pentru a nu finaliza această investiţie.

Luni dimineaţă, aproximativ 150 de persoane din Cogealac, Cuza Vodă şi Mihai Viteazul s-au adunat în faţa Primăriei Cogealac. Sub motiv că vor să amendeze firma CEZ, pentru lucrări fără autorizaţie, s-au îmbarcat în 40 de maşini şi o wollă şi au pornit spre prima zonă. Agenţii de pază s-au retras.

La al doilea punct de lucru, puşi în faţa localnicilor care aruncau pietre şi ameninţau să dărâme gardul cu wolla, bodyguarzii au tras. Printre cei cinci răniţi s-a numărat şi Mihai Dore, viceprimarul comunei, internat la acest moment în spital. În ciuda rănilor, el riscă să fie pus sub învinuire pentru instigare la tulburarea liniştii publice.

Conflict mocnit

Scandalul eolienelor din Cogealac mocneşte de ceva timp. „În repetate rânduri, localnicii i-au atacat cu pietre pe bodyguarzii de la parcul eolian. De fiecare dată, primarul a fost chemat la Poliţie şi a promis că îi va calma şi va rezolva situaţia. Au existat mai multe dosare penale în acest sens. Până acum, primarul nu a fost însă cercetat pentru aşa ceva", a spus adjunctul şefului Poliţiei Constanţa, comisarul-şef Adrian Rapotan.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din probele administrate până în acest moment au rezultat indicii că „primarul a cooptat persoane şi din alte localităţi, cărora le-a oferit diferite sume de bani pentru a-l sprijini în demersul său ilicit de evacuare a firmei CEZ de la punctele de lucru de pe raza comunei Cogealac".

EOLICA VREA REFERENDUM

Eolica Dobrogea, firma care construieşte parcul Iberdrola, a anunţat ieri că va cere primăriei comunei să organizeze un referendum prin care membrii comunităţii locale să stabilească modul în care va fi utilizat potenţialul energetic al zonei.

Cel mai mare parc eolian din Europa

Regiunea Dobrogei este catalogată ca având cel mai mare potenţial eolian din sud-estul Europei, evaluat la 14.000 de MW. Cu toate acestea, la finele anului trecut erau instalate în România doar câteva turbine totalizând 14 MW, ceea ce a transformat România într-o ţintă perfectă pentru marii producători europeni de energie.

Compania cehă CEZ a cumpărat în 2008 cel mai avansat proiect eolian din România, cel din comunele Fântânele şi Cogealac, care, la momentul finalizării, va fi cel mai mare parc eolian terestru din Europa. Investiţia totală se ridică la 1,1 miliarde de euro. Cele 240 de mori de vânt de aici vor produce 600 MW de electricitate, suficient pentru a alimenta 650.000 de locuinţe.

Prima parte a parcului, cea de la Fântânele, care cuprinde 139 de turbine, este aproape gata şi va fi inaugurată în toamnă. Pentru fiecare parcelă de teren închiriată celor de la CEZ, localnicii primesc 15.000 de lei pe an.

Compania spaniolă Iberdrola a achiziţionat recent un proiect eolian în Cogealac, tot de 600 MW, care este încă în faza colectării avizelor necesare.

Citeşte aici un reportaj realizat la începutul acestei luni de ziarul "Adevărul" în comuna Fântânele şi ce spun localnicii despre eolienele de la ei din sat.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite