Grajd peste cel mai mare castru roman din Dobrogea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria oraşului Isaccea a autorizat un şantier de construcţii pe un sit arheologic recunoscut de la începutul secolului trecut. Edilul Ilie Petre susţine că autorizaţia este dată pentru o „margine“ a zonei protejate şi nu ar afecta situl arheologic.

Cu acordul Primăriei Isaccea, Gică Tudor, un agricultor din oraş a început amenajarea unor anexe agricole chiar în situl arheologic. În ultimele săptămâni muncitorii au săpat o groapă lungă de 40 de metri şi cu o adâncime de 0,6 metri.

Pe laturile de nord şi sud ale viitoarei construcţii a fost săpat un şanţ cu aceeaşi dimensiune. Specialiştii Institutului de Cercetări Ecomuzeale Tulcea au descoperit lucrările şi au sesizat autorităţile cu cu privire la lucrările de amenajare efectuate în situl arheologic Cetatea Isaccea - Noviodunum.

Nu s-au cerut avizele necesare

„După cum deja se ştie, suprafaţa pe care se realizează investiţia se află în situl arheologic Cetatea Isaccea - Noviodunum, iar lucrările ar trebui să se efectueze numai după obţinerea tuturor avizelor de la instituţiile abilitate. Practic omul nu are nicio vină, cei care nu i-au cerut certificat de descărcare arheologică răspund de situaţie", precizează doctorul Aurel Daniel Stănică, membru în comitetul de cercetare al şantierului arheologic. Gică Tudor susţine că el nu a făcut decât să respecte documentaţia cerută de cei de la Primăria Isaccea, după care a obţinut autorizaţia de construcţie.

Pe de altă parte, edilul oraşului tulcean se apără spunând că zona în care s-a demarat construcţia nu se află în sit arheologic, ci mai la margine. „Nu e chiar în zona cetăţii, e mai spre deal, în zonă a mai fost şi o carieră, s-au mai distrus multe pe acolo, noi am tot avut discuţii pe tema asta şi am fost mereu de acord cu privire la zona protejată, omul a primit avizele, are autorizaţie de construcţie, nu sunt nelămuriri", a declarat edilul Ilie Petre. Lucrările au fost însă oprite.

„Am primit sesizarea şi am fost la faţa locului cu Poliţia, vă pot spune că am oprit orice lucrare acolo, nu există certificat de descărcare arheologică", spune Iulian Vizauer, reprezentantul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional. Inspectoratul Judeţean de Poliţie a început cercetările pentru stabilirea vinovaţilor.

poliţia a demarat o anchetă

Valoarea pagubelor este greu de estimat având în vedere că zona cetăţii „Noviodunum" nu a fost cercetată în totalitate. „Pe toată suprafaţa afectată de intervenţia ilegală se pot observa materiale arheologice -ceramică, oase de animale, bucăţele de cărămidă, care indică clar o distrugere a nivelurilor arheologice. Intervenţia omului afectează un important element de fortificaţie, care abia se mai poate observa la suprafaţa solului", explică Aurel Daniel Stănică. Inspectoratul Judeţean de Poliţie a început cercetările pentru stabilirea vinovaţilor.

Luptele lui Darius cel Mare

Situl arheologic Cetatea Isaccea - Noviodunum se află în nord-estul oraşului Isaccea. Cetatea este situată pe malul Dunării, în punctul „Pontonul Vechi" sau „Eski Kale" (în limba turcă - Cetatea Veche), pe un promontoriu, în apropierea unuia dintre cele mai importante vaduri ale Dunării. În 514 î. Hr., regele persan Darius cel Mare a purtat în această zonă o bătălie decisivă împotriva sciţilor.

Oraşul era situat în calea drumurilor comerciale greceşti. Mai târziu, oraşul a fost baza flotei romane a Dunării de Jos. În secolele următoare, Noviodunum a rămas o importantă bază navală bizantină pe Dunăre, până în 602, când a fost pierdută în faţa avarilor.

Citiţi şi:

Picturi rupestre, vechi de 35.000 de ani, descoperite în România

Vestigii preistorice descoperite în Cetatea Râşnov

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite