Canicula loveşte ucigător - şapte persoane au ajuns la spital în comă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte persoane au ajuns la spital în comă în weekend după ce afecţiunile de care sufereau s-au agravat pe fondul expunerii prelungite la soare. Doctorii spun că temperaturile ridicate din ultimul timp le pot fi fatale unor pacienţi. Din acest motiv, orice stare de rău ar trebui tratată la spital.

Citeşte şi:
Canicula a dublat apelurile la Serviciul de Ambulanţă Brăila


Fişele de internare ale celor şapte pacienţi care au murit în weekend arată că aceştia au stat timp îndelungat în bătaia razelor solare fie la locul de muncă, fie pe stradă.

Zilele acestea au fost înregistrate temperaturi de aproape 40 de grade Celsius în aer şi de 60 de grade Celsius la sol. Sufocat de căldură, Marian Baciu (31 de ani) a căzut sâmbătă pe stradă. Dus la Spitalul de Urgenţă Constanţa, tânărul a fost internat în secţia de Neurologie, unde a murit după scurt timp. „Pacientul avea o temperatură a corpului de peste 40 de grade Celsius. Se afla în stare foarte gravă", a precizat şeful secţiei, dr. Ildiko Toldişan.

Altor doi pacienţi tineri li s-a făcut rău la locul de muncă. Gheorghe Vasile (38 de ani) era angajat ca dulgher la firma Trion Construct, care face lucrări la Autostrada Soarelui, în zona Ciocârlia - Constanţa. În jurul orei 15.00, în timp ce lucra la amenajarea unui canal, muncitorului i s-a făcut rău. Colegii au anunţat Salvarea, care l-a transportat de urgenţă la spital. Bărbatul a murit în zorii zilei următoare.

Ioan Vădrăgan (39 de ani) era ajutor de bucătar la restaurantul Cetate din Mamaia. Sâmbătă, la ora 15.30, angajatul şi-a anunţat şeful că vrea să plece acasă deoarece nu se simte bine. Nu a mai apucat. Bărbatul a fost luat de Salvare şi dus la spital, unde, în cursul nopţii, a decedat. „Nu era bolnav, nu avea nimic. I s-a făcut rău brusc. Să vedem autopsia ce arată", au spus colegii de muncă. Celelalte patru victime ale caniculei aveau vârste cuprinse între 61 şi 73 de ani. Doi s-au prăbuşit pe stradă, unul în autobuz, iar altul într-un hipermarket.

Hipertermie, comă, deces

„Cele şapte decese au fost cauzate de hipertermie, adică expunerea îndelungată la temperaturi ridicate", a declarat dr. Dan Căpăţână, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Şefii de secţie care i-au tratat pe pacienţi susţin că nu este posibil ca persoanele tinere să moară numai din cauza căldurii. „Cu siguranţă, pacienţii aveau şi alte afecţiuni care au condus într-un final la decesul lor prematur", a precizat dr. Ildiko Toldişan, şeful Secţiei Neurologie.

Spitalul de Urgenţă confirmă că cei şapte sufereau de boli care, pe fondul caniculei, s-au agravat. „Majoritatea erau hipertensivi. Unii sufereau de afecţiuni neurologice, altul avea la activ un infarct miocardic, iar o pacientă fusese operată de cancer la sân. Alţi pacienţi sufereau de bronhopneumonie sau de obezitate", a precizat purtătorul de cuvânt al spitalului, dr Florian Stoian. Printre bolile de care suferă cei afectaţi de caniculă, mai ales cei în vârstă, se mai număra ciroza, TBC, epilepsia, diabetul zaharat.

image

Ce se întâmplă când e cald

Specialiştii spun că, în mod normal, corpul se răceşte prin transpiraţie, proces în timpul căruia apa din organism se evaporă. Ca urmare, căldura corporală se diminuează. Atunci când umiditatea e mare, rata de evaporare a apei scade. Aceasta înseamnă că răcirea corpului se face mai lent, într-un interval de timp mai lung, iar organismul reţine mai mult căldura decât ar face-o în aer uscat.

Indicele de confort termic (raportul temperatură-umiditate) peste 80 devine periculos pentru organism. În cazul persoanelor sănătoase, un indice de confort termic ridicat scade capacitatea de concentrare şi accelerează bătăile inimii.

Vară de foc până la 23 august

Vremea va fi deosebit de caldă în toată ţara începând de astăzi, mai ales în sudul şi sud-estul ţării. Temperaturile pe timpul zilei vor ajunge la 35 de grade Celsius în Muntenia şi 36 de grade Celsius în Dobrogea. În Transilvania, Oltenia şi Moldova, maximele prognozate sunt de 32 de grade. Indicele de confort termic va depăşi valoarea critică de 80, chiar şi pe litoral. Canicula va rămâne până pe 23 august, dar va fi însoţită de fenomene meteo extreme - ploi şi descărcări electrice. Specialiştii au avertizat că violenţa fenomenelor meteorologice este în directă legătură cu modificarea temperaturii medii globale şi va fi din ce în ce mai mare. Odată cu creşterea acestei temperaturi apar şi dezechilibre care trebuie eliminate din sistem, iar aceste eliminări se fac prin ploi.

Pentru septembrie meteorologii prognozează temperaturi medii lunare apropiate de cele normale pentru această perioadă. Excepţie vor face regiunile estice unde temperaturile maxime ar putea depăşi 30 de grade Celsius.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite