Baie pe litoral printre peşti morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvizi, calcani, meduze, care nu au mai avut puterea să înoate spre ape mai sărate, au fost aduşi ieri de valuri pe plaje. Turiştii au fugit din apă îngroziţi. Specialiştii spun că peştii au murit în urmă cu câteva zile şi că abia acum au ajuns la mal.

Plajele din staţiunile Mamaia şi din Năvodari au fost invadate de mii de peşti morţi, în special guvizi. Autorităţile dau vina pe salinitatea scăzută a mării şi pe temperaturile extreme din ultima perioadă şi se aşteaptă ca fenomenul să se extindă şi spre sudul litoralului. „Aportul de apă dulce provenit din Dunăre şi căldurile ridicate omoară peştii. Au murit în urmă cu câteva zile, iar marea i-a adus abia cum la mal", a precizat Cătălin Anton, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral.

„Concediul meu este compromis"

Potrivit specialiştilor, apa este dulce pe o distanţă de 20 de kilometri în larg. Turiştii au fost îngroziţi când au văzut pe plajă sutele de peşti morţi. Maria Nistor (35 de ani), din Vrancea, spune că a ieşit din apă imediat. „Concediul meu este compromis. E prima dată când văd un astfel de fenomen în Mamaia", a spus femeia. Nu însă toţi cei aflaţi la malul mării cred că peştii morţi le strică vacanţa. „Nu este niciun pericol, dacă sunt adunaţi. Cât timp nu sunt lăsaţi să putrezească în apă, nu îmi este teamă", a precizat ieri Cristiana Vasiliu (52 de ani), o turistă din Brăila.

Citiţi şi: Dragonul de mare, spaima turiştilor

Autorităţile au început să strângă peştii morţi de pe plajă pe timpul nopţii cu utilaje, iar ziua, cu greble, neavând loc de turişti. Specialiştii spun că situaţia va reveni la normal abia când temperatura mării va scadea, iar salinitatea va creşte.

Nu numai peştii morţi şi cei veninoşi le fac vacanţa grea turiştilor de pe litoralul românesc. Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral a strâns de pe plaje peste 7.000 de tone de alge de la începutul sezonului estival. Numai în luna iulie au fost strânse pâna la această dată aproximativ 2.500 de tone de alge.

Atacul dragonului de mare

Mai multe echipaje SMURD au fost solicitate în ultimele două zile pe întreg litoralul pentru a acorda îngrijiri medicale de urgenţă unor turişti, victime ale dragonului de mare. În 24 de ore, 15 persoane au fost înţepate de peştele veninos. În total, săptămâna aceasta, aproape 50 de persoane din Eforie Nord şi Mamaia au intrat în contact cu dragonul de mare şi au ajuns la urgenţa Spitalului Constanţa pentru a primi tratament cu hidrocortizon, însă toţi au refuzat internarea.

Avertizările specialiştilor indică faptul că înţepăturile în spinii acestei specii de peşte devin periculoase, uneori mortale. Cei care au venit în contact cu spinii pot prezenta palpitaţii, delir, stări vomitive, febră, iar intensitatea acestora este în funcţie de cantitatea de venin injectată, dar şi de rezistenţa organismului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite