Sever Mureşan, daune de o sută de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afaceristul Sever Mureşan a fost obligat definitiv de instanţă să achite despăgubiri de aproape o sută de milioane de euro în cazul Băncii Dacia Felix. Magistraţii Curţii de Apel Constanţa au respins, ieri, contestaţia în anulare formulată de Sever Mureşan, astfel că el este condamnat definitiv să achite daune morale de 100 de milioane de dolari şi alte 10 milioane de franci.

Omul de afaceri este obligat să plătească daunele împreună cu Mircea Horia Hossu, cel care a ocupat funcţia de director al Băncii Dacia Felix.

Achitaţi de Tribunal

Decizia judecătorilor Curţii de Apel Constanţa este definitivă. „În cazul inculpatului Sever Mureşan s-a respins contestaţia în anulare", a declarat Zoiţa Frangu, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Dosarul în care Mureşan, fost acţionar majoritar al Băncii Dacia Felix, şi Mircea Horia Hossu au fost acuzaţi de abuz în serviciu, fals material, uz de fals, înşelăciune şi folosirea creditului cu rea credinţă a ajuns pe masa magistraţilor constănţeni în urmă cu aproape doi ani.

Judecătorii Tribunalului Constanţa l-au achitat pe Mureşan la începutul anului 2009. Sever Mureşan şi fostul director al instituţiei au fost obligaţi atunci să plătească despăgubiri de miliarde de lei. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel şi, după un şir întreg de amânări, judecătorii au luat o decizie definitivă. Daunele pe care cei doi oameni de afaceri sunt obligaţi să le suporte se ridică la 100 de milioane de dolari, 16 milioane de lei, 10 milioane de franci elveţieni şi echivalentul a 2.770.000 de franci francezi, calculaţi la valoarea ieşirii acestora din circulaţia monetară.

Apărătorul omului de afaceri i-a comunicat clientului său decizia dată de Curtea de Apel Constanţa, însă refuză să facă mai multe comentarii. „Am ales o cale de atac extraordinară împotriva unei decizii definitive. Dacă domnul Mureşan va dori, sentinţa de ieri va putea fi atacată doar la CEDO", a declarat avocatul Apostol Armeanu.

Probleme şi în Franţa

Sever Mureşan a fost achitat şi de magistraţii francezi. Curtea de Apel din Lyon l-a absolvit pe Mureşan, în decembrie 2007, de plata impozitului către statul francez, pentru anii 1994 şi 1995, anulând astfel decizia Tribunalului Dijon privind impozitarea fiscală a omului de afaceri.

În martie 2004, Sever Mureşan, cetăţean româno-francez, a fost condamnat în Franţa la 18 luni de închisoare pentru sustragere voluntară de la plata impozitelor. Procesul penal care s-a judecat la Dijon, în Franţa, a început în urma unei sesizări semnate de partenerii români, acţionari sau directori la prima bancă privată a României, Dacia Felix.

ARESTAŢI

Sever Mureşan şi Mircea Horia Hossu au fost arestaţi în acest dosar în ianuarie 1997. Ei au fost eliberaţi după cinci luni, în iunie, din cauza unor vicii de procedură, după ce o grefieră a uitat să semneze unele acte. Procesul celor doi a început în octombrie 1997.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite