Marea Neagră a devenit roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea din sudul litoralului a devenit roşie. Este vorba despre o suprafaţă de aproximativ 50 de metri către larg. Localnicii s-au mirat ieri-dimineaţă când au văzut valurile roşiatice.

„Sunt căsătorită aici, în Vama Veche, de ani buni, dar nu am mai văzut marea să devină roşie. Ştiam că-şi schimbă culoarea pe timpul verii, când apar algele, dar acum e rece afară şi nu cred că este cazul. Mai ciudat este că nu miroase rău, aşa cum se întâmplă de la alge", a declarat Georgeta Neagu.

O echipă de specialişti a verificat ieri din ce cauză marea a devenit roşie. „Cauza colorării apei în acea nuanţă roşiatică este prăbuşirea ţărmului şi dizolvarea argilelor roşii în apă. Nu este periculos pentru om sau pentru flora şi fauna marină, dar generează un astfel de fenomen fizic spectaculos", a declarat Simion Nicolaev, directorul Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa".

Malul din staţiunile 2 Mai şi Vama Veche se tot erodează, mai ales că în ultimii ani nu au fost găsite fonduri pentru consolidarea lui. „În urma unui studiu de fezabilitate, banii au fost direcţionaţi pentru consolidarea falezelor din Constanţa, Eforie, Tuzla şi Costineşti. Pe timpul verii vom amplasa panouri de avertizare pentru ca turiştii să nu se plimbe pe sub mal", a declarat Cătălin Anton, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite