Ipoteză şocantă: scafandrul a vrut să moară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Ispas a dispărut la 9 septembrie
Cătălin Ispas a dispărut la 9 septembrie

Descoperirea trupului neînsufleţit al lui Cătălin Ispas (26 de ani), dispărut, la 9 septembrie, în epava navei Medy împreună cu Cristian Zarafu (38 de ani) suscită mai multe semne de întrebare decât răspunsuri în cadrul anchetei.

Cadavrul a fost găsit luni dimineaţă de reprezentanţii firmei turceşti Aras. Scafandrii efectuau lucrări de evacuare a combustibilului rămas în epavă. „Ne‑am asumat obligaţia de a-i căuta pe scafandrii dispăruţi şi vom face tot posibilul să‑l descoperim şi pe cel de-al doilea", a declarat Tolga Degirmencioglu, reprezentantul firmei.

Deconectat de la furtunul de alimentare

Legiştii constănţeni au stabilit că scafandrul Cătălin Ispas a murit înecat, însă anchetatorii nu-şi pot explica de ce, întrucât în cele două butelii de gaz mai erau 20 de bari de aer, suficient pentru a ieşi la suprafaţă.

Specialiştii în scufundări au însă o ipoteză şocantă despre ceea ce s-a petrecut în sala maşini a epavei Medy, la aproape 35 de metri în adâncul mării: cei doi n-au mai putut reveni la suprafaţă, crede Cătălin Gheorghe (41 de ani), scafandru în cadrul Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti în Marea Neagră şi prieten cu cel de-al doilea scafandru dispărut, Cristian Zarafu (38 de ani), negăsit încă.

Cătălin Gheorghe crede că scafandrii au descoperit o deschizătură mică prin care probabil s-au strecurat, au pătruns în sala maşinilor, iar acolo s-ar fi petrecut tragedia. „Eu cred că au rămas fără lumină şi nu au mai găsit ieşirea. Vă imaginaţi ce au trăit! E ca într-o încăpere pe care o cunoşti, dar e cufundată în întuneric, iar cineva ţi-a mutat mobilierul." Zarafu a murit primul, crede Gheorghe, fiindcă acesta a avut o butelie, iar Ispas - două.

Specialistul în scufundări spune că aceasta e singura explicaţie pentru aerul găsit în buteliile lui Ispas. „Poate o vreme şi-au dat aer unul de la celălalt, dar în cele din urmă Cristian a murit, iar Cătălin, ştiind ce-l aşteaptă, pierdut în întuneric, a preferat o moarte rapidă: s-a deconectat de la furtunul de alimentare", a mai spus Cătălin Gheorghe. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite