FOTO Delfinii chinezi s-au dat în spectacol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ni-Ni, Peipei şi ChenCheng au zburat cu avionul 11 ore de la Beijing până la Constanţa. La un an după moartea lui Mark, Delfinariul Constanţa este din nou animat de salturile spectaculoase ale inteligentelor mamifere marine.

FOTOGALERIE

Cei trei delfini aduşi din China în urmă cu câteva săptămâni au avut ieri prima reprezentaţie. Cu minute bune înainte de începerea spectacolului, locurile din tribunele bazinului de la Delfinariu erau deja pline. Copiii nerăbdători îşi asaltau părinţii cu întrebări despre spectacolul pe care, unii dintre ei, urmau să-l vadă pentru prima dată în viaţă.

Andreea Miron are trei ani şi a fost adusă la Delfinariu de bunica ei. „Mie îmi plac foarte mult delfinaşii. Sunt jucăuşi şi frumoşi. Abia aştept să înceapă spectacolul", spune fetiţa. „Nu am văzut niciodată cum arată un delfin în realitate. Doar la Discovery am mai văzut. Sunt tare curios", intervine şi Mihai (6 ani) aflat pe locul de lângă Andreea.

Dragoş Andrei Iordan (5 ani) este pasionat de Ştiinţele Naturii. „Eu am venit cu tati la Planetariu, dar am vrut să văd şi delfinii. Îmi place că sar tot timpul prin apă şi fac tot felul de trucuri", spune Dragoş ţinând în palmă un model din plastilină al Soarelui.

Un prezentator în frac

Spectacolul a fost deschis de un invitat special: pinguinul african Athos, care iese pe scenă pentru a vesti sosirea delfinilor „made in China".
Show-ul a început pe acordurile melodiei „I like to move it", de pe coloana sonoră a filmului de animaţie Madagascar. După ce au stat cu ochii pe dresori, dar mai ales pe găleţile pline cu peşte, ChenCheng, Peipei şi Ni-Ni au înotat în sincron, au făcut gimnastică aerobică şi au executat salturi  la aproape trei metri în aer.

Unul dintre micuţii din public a fost invitat de dresor să danseze cu delfinul ChenCheng. Copilul a fost rugat să întindă braţele şi să se învârtească în loc, iar animalul i-a copiat mişcările.

Reprezentaţia a durat aproximativ 20 de minute şi s-a încheiat cu câte o acrobaţie a fiecărui delfin. Aplauzele necontenite ale publicului au demonstrat că a fost o premieră reuşită. „A fost foarte frumos. Ne bucurăm că am venit şi că i-am adus pe copii să vadă şi ei delfinii", spune Mioara Stamate (36 de ani), unul dintre spectatori. 
 
Demonstraţie chinezească

Spectacolul de ieri a fost condus de dresorii chinezi, cei români asistând la procedurile colegilor. „Am vrut ca prima reprezentaţie să iasă perfect. Ne-am acomodat cu ei, dar am apelat la colegii noştri din China pentru a fi siguri că totul decurge conform planului. În scurt timp noi vom fi cei care coordonează spectacolul", declară Cătălin Covaci, unul dintre dresorii români.

Florentin Mazilu este unul dintre antrenorii începători de la Delfinariu. Pentru el, ca şi pentru cei trei delfini, spectacolul de ieri a fost prima reprezentaţie. „Mamiferele s-au comportat exemplar. Au făcut exact ceea ce au fost învăţaţi şi au fost adevăraţi profesionişti. Am avut emoţii, dar a ieşit totul perfect. Îi vom lăsa acum să se relaxeze pentru că merită fiecare clipă de odihnă".

Delfinii au câte trei reprezentaţii pe zi: la orele 11.00, 15.00 şi 19.00. Biletul costă 14 lei pentru adulţi şi 7 lei pentru copii. Tot la Delfinariu pot fi admiraţi şi patru pinguini, Ermelyo, Maia, Sally şi Athos.

Moartea unei vedete

După ce a încântat mii de copii cu jocurile şi acrobaţiile sale, delfinul Mark de la Constanţa a murit la 1 iulie 2009 în urma unei hemoragii pulmonare. Mark era la Delfinariu din anul 1985, iar de atunci a ţinut sute de spectacole.

Alături de acesta au evoluat o femelă de delfin pe nume Alina şi doi lei-de-mare numiţi John şi Lori. Dresorii estimau că Mark avea în jur de 30 de ani atunci când a murit şi că problemele lui de sănătate erau din cauza bătrâneţii. Declinul lui Mark a început după moartea partenerei sale, Alina.

Adoptaţi din Asia

Ni-Ni, Peipei şi ChenCheng, un mascul şi două femele, sunt copiii adoptivi ai Delfinariului, ajunşi la Constanţa pe 29 mai, după 11 ore de zbor cu avionul. Ideea de a aduce animale din China se datorează faptului că în Marea Neagră delfinii sunt specie protejată şi nu pot fi capturaţi nici măcar în scopuri ştiinţifice.

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite