Cerşetorii din Ţăndărei, născuţi de trei ori în acte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii dintre copiii traficanţilor de minori din Ţăndărei sunt născuţi în Anglia sau în Spania şi au fost înregistraţi cu date false. Uzina Bucureşteanu, Prinţu Văduva, Făgăduinţa, Matrics, Levănţica, Carlos, Ricardu, Borganeuf, Sefora, Gescia, Berena şi Artimeza aveau mai multe certificate de naştere, eliberate de ţări diferite.

Percheziţiile efectuate de procurorii DIICOT la domiciliile traficanţilor de minori din Ţăndărei au scos la iveală sute de certificate de naştere, paşapoarte şi cărţi de identitate false, cu ajutorul cărora infractorii înşelau autorităţile străine, obţinând pentru puradeii trimişi la cerşit diverse forme de ajutor social.

Rechizitoriul DIICOT arată că autorităţile din Ţăndărei au eliberat, mai mult sau mai puţin legal, cele mai multe astfel de certificate de naştere. Este cazul Uzinei Bucureşteanu, pe numele căreia figurează patru certificate de naştere, însă trei dintre acestea nu se regăsesc în fişele de evidenţă.

Prinţu Văduva se poate lăuda cu două certificate de naştere, în vreme ce Levănţica Vasile se mândreşte cu două CNP-uri. Carlos Niculae are un certificat de naştere emis de autorităţile spaniole şi unul emis de Primăria Ţăndărei, în vreme ce în dreptul lui Ricardu Gheorghe figurează un certificat eliberat de autorităţile britanice şi unul de cele din Ţăndărei.

Pentru Niculae Borganeuf s-a solicitat transcrierea în registrele de stare civilă române a certificatului de naştere emis de autorităţile spaniole, iar în fişa de evidenţă figurează cu un certificat de naştere eliberat de Consiliul Local Ţăndărei. Sefora Stoian are certificat de naştere eliberat în Marea Britanie, dar în fişa de evidenţă nu este menţionat niciun act de stare civilă.

Berena Păun figura ca născută la 26.09.1992, iar certificatul eliberat „la naştere" de Consiliul Local Ţăndărei avea data de 10.02.2003. Minora Ştefan Artimeza, născută în Spania, figura cu certificat emis de Consiliul Local Ţăndărei la naştere.

Matrics Drăguşin are două certificate eliberate de Consiliul Local Ţăndărei, ambele la naştere. Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi la Gescia Drăguşin, care are două certificate de naştere, ambele eliberate la naştere de Consiliul Local Ţăndărei.

Autorităţile dau din colţ în colţ

Primarul Ţăndăreiului, Vasile Sava, refuză să dea detalii despre ilegalităţile comise de funcţionarii săi. Contactat telefonic, Sava spune iniţial că se află la birou, apoi se răzgândeşte. „Faceţi o cerere scrisă, iar noi o să încercăm să vă dăm răspunsul într-o lună. Eu acum sunt în concediu", susţine primarul.

Mai volubil s-a dovedit a fi viceprimarul Mihai Fănel. „Este posibil ca ei să aibă mai multe certificate de naştere. Vin, declară pe propria răspundere că le-au pierdut şi noi trebuie să le facem alte certificate de naştere, ceea ce este perfect legal", spune senin viceprimarul.
La Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Populaţiei nici măcar nu s-a dispus vreo verificare în acest sens.

„Eu nu ştiu nimic de treaba asta. Nu avem nicio bază de date referitoare la certificatele de naştere. E posibil să se fi întâmplat. Noi nu am verificat nimic", spune Nicolae Chiriţă, şeful Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Populaţiei Ialomiţa. „Toate aceste date sunt în evidenţe, dar nu avem cum să le dăm publicităţii", precizează coordonatorul Serviciului de Evidenţă a Populaţiei Slobozia, Ana Maria Haimana.

Samariteanca Dumitru, la puterea a treia

Din rechizitoriul întocmit de procurori, mai reiese şi faptul că „în mod obişnuit, se prezentau alţi copii în locul celor a căror identitate o declarau şi obţineau acte pentru aceştia, pentru a îi duce în străinătate, în scopul folosirii ulterioare a tinerilor la cerşit şi furat".

Confirmarea vine abia de la Feteşti, acolo unde, în evidenţele Serviciului de Stare Civilă, „apar trei minori cu vârste cuprinse între opt şi zece ani care poartă numele de Samariteanca Dumitru. Minorii nu au fost aduşi, însă, de la Ţăndărei şi înregistraţi la Feteşti, părinţii lor aveau domiciliul în Feteşti", susţin autorităţile oraşului.

Muşamalizată la noi, problema identităţilor multiple ale puradeilor din Ţăndărei este scoasă la iveală de poliţiştii englezi, care au declarat pentru cotidianul „Daily Mail" că puradeii „primesc nume şi certificate de naştere falsificate şi sunt plimbaţi frecvent prin toată ţara".

"Este posibil ca ei să aibă mai multe certificate de naştere. Vin, declară pe propria răspundere că le-au pierdut şi noi trebuie să le facem alte certificate de naştere, ceea ce este perfect legal."
Mihai Fănel
viceprimar Ţăndărei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite