Cazinoul de la mare, lăsat în paragină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazinoul din Constanţa era una dintre atracţiile turistice ale oraşului de la malul Mării Negre
Cazinoul din Constanţa era una dintre atracţiile turistice ale oraşului de la malul Mării Negre

Deşi a fost concesionat acum trei ani unei firme ce promitea să-l reabiliteze, cazinoul din Portul Constanţa este în continuare închis. Firma Queen Investments, care în 2007 a primit în concesiune Cazinoul, se obliga să investească nouă milioane de euro în primii cinci ani.

Locul unde odinioară bogaţii României îşi puneau la bătaie averile, iar doamnele îşi etalau toaletele este ameninţat de degradare. Strălucirea de altădată a faimosului Cazinou din Constanţa a apus.

Pereţii monumentului sunt pictaţi cu diferite mesaje: „Proprietate privată", „Dacă te văd în cazinou te împuşc" sau „Închis vizitatorilor. Întrebaţi la primărie". Mai multe geamuri sunt sparte, iar în locul pe unde odinioară se făcea aprovizionarea cazinoului se strânge gunoiul.

Unul dintre paznici spune că multă lume vrea să viziteze cazinoul chiar şi lăsat în paragină. „Dacă îi lăsam pe toţi cei care mi-au cerut să intre, mă îmbogăţeam până acum. Toţi turiştii sunt fascinaţi de cazinou, vor să-l viziteze", a declarat Aurel Arsene. E paznic acolo de aproape cinci ani şi vede cum monumentul de arhitectură se degradează sub ochii lui.

„Se apucaseră să lucreze acum ceva vreme, dar n-au mai venit demult. Doar şefii mai vin în control din când în când. Eu nu pot să las pe nimeni să intre, am o listă foarte scurtă de persoane cărora le este permis accesul. Oricum, clădirea asta n-o să mai fie niciodată ce-a fost", a spus paznicul.

În iunie 2007, primarul Constanţei, Radu Mazăre, a concesionat cazinoul pentru o perioadă de 49 de ani firmei Queen Investments SRL Bucureşti, care face parte din grupul israelian Queenco Leisure International. Acelaşi grup deţine Cazino Palace şi Casa Vernescu, din Bucureşti.

Contractul de concesiune prevede ca firma să plăteasă anual o redevenţă de 140.000 de euro şi se obliga ca în primii cinci ani să investească nouă milioane de euro. „Firma Queen intenţionează să introducă Cazinoul Constanţa cât mai repede în circuitul turistic. Este un lucru foarte bun pentru Constanţa, întrucât vor veni oameni cu foarte mulţi bani să joace aici, iar aceştia îşi vor face cheltuielile aferente perioadei de şedere în oraş", declara primarul Radu Mazăre în urmă cu trei ani.

Nu există nicio strategie

Reprezentanţii firmei concesionare nu au însă niciun plan concret de reabilitare a imobilului. „Din păcate, pentru moment nu avem nicio informaţie precisă despre Cazinoul din Constanţa, întrucât se reface calendarul de evenimente", a declarat Alina Constantinescu, reprezentant al departamentului de marketing al firmei.

Liviu Tramudana, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, a spus însă că firma a obţinut anul trecut autorizaţie de construcţie valabilă 36 de luni. „Din câte ştiu eu, s-au apucat de lucru. Redevenţa au plătit-o primăriei", a declarat Tramudana.

O poveste de un secol

Cazinoul din Constanţa, cu elemente decorative Art Nouveau, a fost inaugurat la 15 august 1910. Apoi a fost concesionat, pentru exploatare, cu plata unor dividende către Primărie. Primul concesionar a fost Alphonse Haitz, proprietarul restaurantului Cafe de Paris, din Bucureşti. În timpul Primului Război Mondial, cazinoul a fost bombardat şi deteriorat. În 1928, edificiul a fost reparat, iar în 1934 au fost făcute şi alte lucrări de modernizare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite