Consiliul desfiinţat de ministrul Pop cere tuturor universitarilor să se solidarizeze împotriva abuzurilor şi presiunilor Puterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul nu va ataca în contencios administrativ odinul lui Pop, dar nu rămâne fără reacţie. Dimpotrivă, propune o formulă de protest care să angreneze nu doar membrii Consiliului desfiinţat, ci întreaga comunitate ştiinţifică din România.

CNATDCU îi invită pe toţi universitarii să se solidarizeze pentru a-şi "exprima indignarea" şi să "protesteze vehement", alături de cei 19 membri ai Consiliului, faţă de "modul arbitrar şi nemotivat cu care am fost revocaţi".

Într-un apel dat publicităţii la câteva ore după pronunţarea pe cazul Ponta, Consiliul acuză "maniera nedemnă" în care membrilor săi le-a fost încălcată demnitatea umană şi profesională, "cu ignorarea celor mai elementare principii ale libertăţii academice".

"Ne exprimăm îngrijorarea faţă de acest stil autoritar şi arbitrar de a conduce şcoala superioară şi cercetarea românească. Afirmăm, de asemenea că politica nu are ce căuta în evaluarea academică şi dezavuăm amestecul politicului."

De aceea, ei lansează un apel către întreaga comunitate ştiinţifică să condamne aceste abuzuri, "să se solidarizeze şi să acţioneze în mod energic pentru a stăvili abuzurile şi practicile de restaurare a mediocrităţii şi a arbitrariului în şcoala şi cercetarea românească".

"Ştiinţa şi cultura românească au nevoie de exigenţă şi rigoare pentru a deveni competitive internaţional şi nu putem realiza acest scop decât prin afirmarea consecventă a principiilor academice şi prin eliminarea confuziei de valoare. Altfel, riscăm să distrugem şi bruma de valoare care a mai rămas în universitatea şi cercetarea românească", se mai arată în declaraţie.

În final, se precizează că "membrii acestui consiliu nu fac politică, nu sunt remuneraţi pentru această activitate, iar demersul nostru nu are conotaţie politică."

Semnează:

Marius Andruh - Academia Română, Universitatea din Bucureşti
Dorel Banabic - Academia Română, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
Lucian Pintilie - Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor - INCDFM Bucureşti
Lazăr Vlăsceanu - Universitatea din Bucureşti
Viorel Barbu - Academia Română, Universitatea "Al. I. Cuza: din Iaşi
Dragoş Mihael Ciuparu - Universitatea "Petrol-Gaze" din Ploieşti
Liviu Marşavina - Universitatea "POlitehnica" din Timişoara
Sergiu Nedevschi - Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
Cristian Oară - Universitatea "Politehnica" din Bucureşti
Octavian Popescu - Academia Română, Institutul de Biologie Bucureşti, Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca
Marian Preda - Universitatea din Bucureşti
Carmen Socaciu - Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca
Florin Stamatian - UMF Cluj - membru al Academiei de studii medicale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite