Consiliul Europei condamnă discursul xenofob din Elveţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Europei condamnă discursul xenofob din Elveţia
Consiliul Europei condamnă discursul xenofob din Elveţia

Un raport al Consiliului Europei privind rasismul în Elveţia a criticat deschis discursul xenofob al partidului Uniunea Democratică de Centru (UDC), subliniind în acelaşi timp progresele realizate în acest sens de Confederaţie pe parcursul a cinci ani, transmite AFP.

Înăsprirea discursului politic, "foarte strâns legat de consolidarea" acestui partid populist care a obţinut 29 la sută din voturi la alegerile din 2007, preocupă puternic Comisia contra Rasismului şi Intoleranţei (ECRI).

"Atacurile oficialilor săi împotriva drepturilor fundamentale ale străinilor au condus la o profundă tensiune în societatea elveţiană", apreciază raportul.

"Opiniile împotriva străinilor exprimate la un astfel de nivel politic au servit în mod periculos la înăsprirea dezbaterii publice", afirmă agenţia Consiliului Europei.

Ea atribuie unei campanii xenofobe a UDC respingerea unui proiect de lege pentru dobândirea naţionalităţii de către imigranţii de a doua sau a treia generaţie în septembrie 2004.

Experţii comisiei au fost informaţi în legătură cu comportamente abuzive ale poliţiştilor elveţieni şi acuzaţii privind excese verbale şi folosirea excesivă a forţei, în timpul intervenţiei în centre pentru solicitanţi de azil sau în timpul expulzării persoanelor ce nu aveau cetăţenie elveţiană.

Potrivit raportului, o persoană care vrea să depună plângere împotriva poliţiei face deseori obiectul unei contrareclamaţii imediate, cu singurul scop de a o descuraja în demersul său.

Nomazii, ienişi şi sinti, "continuă să sufere din cauza stereotipurilor rasiste" şi a discriminării în obţinerea accesului la calificare şi locuri de muncă, în dobândirea de locuinţe, bunuri şi servicii, subliniază ECRI.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite