Numele ministrului Laszlo Borbely apare într-un dosar de trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea al DNA au început urmărirea penală împotriva  împotriva lui Szabolcs Szepessy, consilier personal al ministrului Mediului, Laszlo Borbely, şi a omului de afaceri Ioan Ciocan, pentru cumpărare de influenţă. Ministrul nu a fost pus oficial sub acuzare.

Procurorii anticorupţie din Oradea au început deja urmărirea penală în acest dosar împotriva unicului asociat al firmei beneficiare a lucrărilor, SC Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, pe nume Ioan Ciocan, dar şi împotriva unui consilier al lui Borbely, Szepessy Szabolcs, care ar fi intermediat între omul de afaceri şi ministru.

Potrivit DNA, firma omului de afaceri maramureşean i-ar fi efectuat ministrului nişte lucrări (amenajarea unui apartament) evaluate la 20 de mii de euro, făcute pe cheltuiala firmei. În schimbul acestui beneficiu, Laszlo Borbely (vezi aici CV) ar fi trebuit să intervină la Direcţia Apele Române (instituţie aflată sub coordonarea ministrului mediului) astfel încât firma lui Ioan Ciocan să primească şi alte contracte, dar să aibă şi prioritate la plăţile lucrărilor deja încheiate.

Persoana învinuită este Szepessy Szabolcs (vezi aici declaraţie de avere şi aici declaraţie de interese), consilierul personal al ministrului Mediului, cel care a asigurat intermedierea.

Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea al DNA au dispus, la 5 iulie 2011, începerea urmăririi penale faţă de învinuiţii Ioan Ciocan, asociat unic şi administrator al SC Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă şi Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă, arată procurorii DNA într-un comunicat oficial.

Conform DNA, în cursul anului 2011, Ioan Ciocan, în calitate de reprezentant legal al firmei mai sus menţionate, prin intermediul învinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor, ar fi cumpărat influenţa lui Laszlo Borbely, ministru al Mediului şi Pădurilor, prin efectuarea în folosul acestuia de lucrări de amenajare a unui apartament, lucrări în valoare de aproximativ 20.000 euro, pe cheltuiala societăţii sale.

Lucrările au fost realizate în scopul obţinerii, prin intermediul influenţei de care se bucură ministrul Mediului şi Pădurilor, de contracte cu Administraţia Naţională "Apele Române" (instituţie aflată în coordonarea acestui minister) cât şi pentru a obţine cu prioritate plata unor lucrări contractate anterior cu aceeaşi instituţie publică şi aflate deja în execuţie, mai precizează DNA.

Dacă vor să desfăşoare acţiciuni penale împotriva ministrului, procurorii trebuie să ceară avizul Parlamentului.- Gheorghe Ciocan este prefectul judeţului Satu Mare şi preşedintele Organizaţiei PSD Satu Mare.

Vezi aici declaraţia de avere a lui Laszlo Borbely pentru anul fiscal 2009.

Vezi aici declaraţia de avere a lui Laszlo Borbely pentru anul fiscal 2010.

Vezi aici declaraţia de avere a lui Laszlo Borbely la numirea în funcţia de ministru.

Ioan Ciocan este ginerele lui Gheorghe Ciocan, deputat PSD Satu Mare.

Despre Gheorghe Ciocan (vezi aici CV):

În 2004, era considerat un protejat al fostului ministru Ioan Mircea Paşcu, căruia îi datorează ascensiunea politică. Drept răsplată, Ciocan îi organizează lui Pascu petreceri de ziua de nastere, de onomastica, de Revelioan si de Paşte.

În prezent, el este deputat PSD. Potrivit propriei declaraţii de avere a fostului prefect, el deţine 4 case, dintre care una de 430 de metri pătraţi şi una de 148 de metri pătraţi, precum şi mai multe terenuri agricole şi forestiere. Surse din anturajul sau au declarat presei că ar mai avea o firma pe numele sotiei, Maria (actionara la "Tricotaje" SA Negresti-Oas) si una pe numele ginerelui (Lescaci Certeze, firma de constructii).

Presa a publicat numeroase informaţii potrivit cărora Gheorghe Ciocan nu ar fi absolvit decît 10 clase, cumpărîndu-şi ulterior diploma de absolvire a Liceului Agricol din Livada, şi obţinînd, prin intermediul lui Ioan Mircea Pascu diploma de absolvent de drept.

Firma LESCACI, cu sediul in Oaş, judetul Satu-Mare, administrată de Ioan Ciocan, este specializată în transport de mărfuri, comerţ, dar şi în lucrări de vopsitorie şi amenajări interioare. O mare parte din veniturile realizate de această firmă au ajuns la grupul de interese menţionat mai sus. Până în anul 2004, firma Lescaci a executat lucrări de vopsire a utilajelor industriale şi de amenajări interioare pe care a încasat sume exagerat de mari.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite